Κορονοϊός Ελλάδα: Δύο νέοι θάνατοι – “Πολύ πιο επικίνδυνη η κατάσταση από τον Μάρτιο”

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Δύο νέοι θάνατοι – “Πολύ πιο επικίνδυνη η κατάσταση από τον Μάρτιο”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κορονοϊός Ελλάδα: "Η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο", τονίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος.

16.08.2020 | 13:01

Κορονοϊός Ελλάδα: Σε ισχύ τίθενται από αύριο και για μία εβδομάδα τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός για το πρώτο κύμα επιστροφής των εκδρομέων, όπως και για το άνοιγμα των σχολείων. “Η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο. Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη, ενώ κρίσιμη είναι η επιστροφή”, είπε στην ΕΡΤ, Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας. Όπως ανέφερε: “Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γινει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες, είπε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους. Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά”.

Αναφερόμενος στους νέους, υπογράμμισε πως “έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν, είπε αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε”.

Κορονοϊός Ελλάδα: Πότε πρέπει να κάνουμε το τεστ

“Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επωάσεως μιας εβδομάδας μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, τόνισε.

Επίσης κάλεσε να είναι σε εγρήγορση τον ΕΟΔΥ και όσους βρέθηκαν σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα, όπως πχ η Πάρος, καθώς υπάρχει το ζήτημα των ασυμπτωματικών φορέων. Για τα σχολεία είπε πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.

Στους 228 οι νεκροί στη χώρα μας

Άλλοι δύο νέοι θάνατοι από κορωνοϊό καταγράφηκαν την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χωρα στους 228. Συγκεκριμένα, κατέληξε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ 71χρονος με υποκείμενα νοσηματα και στο Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας 87χρονη που επίσης είχε υποκείμενα νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη ημέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 230 κρούσματα και δύο νέους θανάτους.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από αύριο:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

– ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Exit mobile version