Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά ΕΕ: Συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά ΕΕ: Συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν

Ελληνοτουρκικά ΕΕ: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στο Παρίσι, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις.

Ελληνοτουρκικά ΕΕ: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στο Παρίσι, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις παράνομες δραστηριότητες του “Oruc Reis” στην περιοχή. O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως στις 20 Αυγούστου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ατζέντα των συνομιλιών τους περιλαμβάνεται μια σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων: ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το Brexit, το κλίμα, το εμπόριο και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στην παραθεριστική κατοικία του Γάλλου προέδρου και θα συζητήσουν τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, από τον κορονοϊό μέχρι τον Λίβανο, αλλά και της εξελίξεις στη Λευκορωσία. Είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριος προσκαλείται στην Μπρεγκανσόν. Ο τελευταίος καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέφθηκε τη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία ήταν ο Χέλμουτ Κολ, προσκεκλημένος του τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, το 1985. Ο Μακρόν έχει φιλοξενήσει εκεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πέρσι τον Αύγουστο και την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. “Είναι μία εξαιρετικής φύσης συνάντηση, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Καγκελάριος προσκαλείται στη στη Μπρεγκανσόν από έναν Γάλλο πρόεδρο” εξηγούν τα Ηλύσια Πεδία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μακρόν

Την έντονη ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση που παρατηρείται στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογος του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε στον απόηχο της κοινής στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποίησε η Γαλλία με την Ελλάδα στη Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις