Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα (15/8) Ελλάδα: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα (15/8) Ελλάδα: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα (15/8) Ελλάδα: Από τα κρούσματα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας - 23 οι διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα (15/8) Ελλάδα: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 230 νέα κρούσματα κορωνοϊόυ το Σάββατο στην Ελλάδα.Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφέρει: Σήμερα ανακοινώνουμε 230 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6858, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. 1648 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3293 (48.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 47.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 226 θανάτους συνολικά στη χώρα. 78 (34.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Χαρδαλιάς: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

«Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα είναι και εκείνες που θα κρίνουν την πορεία και έκβαση των πραγμάτων σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της πανδημίας, της μάχης μας με τον αόρατο εχθρό» έγραψε χαρακτηριστικά το βράδυ της Παρασκευής σε ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποτυπώνοντας σε λέξεις την ανησυχία που υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό για την εξέλιξη της πορείας του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό και με το βλέμμα στην επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου οι αρχές επιχειρούν από Δευτέρα να βάλουν ένα «φρένο» με περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί ήδη στον Πορο και σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας έχουν δείξει «μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης».

Κορονοϊός: Εκδηλώνεται με έξι ομάδες συμπτωμάτων

Μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων εξετάζει τον ενδεχόμενο η νόσος COVID-19 να εκδηλώνεται με έξι διαφορετικές ομάδες συμπτωμάτων, η καθεμία εκ των οποίων διαφέρει σε σοβαρότητα και στην ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Όπως αναφέρεται στο medRxiv (online αρχείο ερευνών που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό), ο βήχας, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης είναι τα συνήθη συμπτώματα της COVID-19, ωστόσο ανάμεσα στην ποικιλία των συμπτωμάτων βρίσκονται ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες, η κούραση, η διάρροια, η σύγχυση, η απώλεια όρεξης, η δυσκολία στην αναπνοή και πολλά άλλα.

Για να προσδιορίσουν, λοιπόν, την έκταση των συμπτωμάτων, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 1.600 ανθρώπων που ανέφεραν τα συμπτώματά τους σε μια διαδικτυακή εφαρμογή.

Παρακάτω ακολουθούν οι έξι ομάδες συμπτωμάτων κατά σειρά, από τη λιγότερο στην περισσότερο σοβαρή:

1. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, μυαλγίες, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς πυρετό.

2. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, απώλεια όρεξης.

3. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, διάρροια, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς βήχα.

4. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κούραση.

5. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κούραση, σύγχυση, μυαλγίες.

6. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κούραση, σύγχυση, μυαλγίες, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, κοιλιακό άλγος.

Οι τελευταίοι τρεις τύποι συμπτωμάτων συνδέονται με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, ενώ τα ποσοστά των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη ποικίλλουν από 9% έως και 20%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα κυμαίνονται στο 2-3%. Επίσης, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς με τα πιο σοβαρά συμπτώματα κατέληξαν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με το 16% αυτών με τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Χρησιμοποιώντας διάφορα συμπτώματα, το σωματικό βάρος και άλλους παράγοντες, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο που προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία και αναπνευστική υποστήριξη. «Τα ευρήματα αυτά έχουν σοβαρές συνέπειες για τη φροντίδα και την παρακολούθηση ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή μορφή της νόσου COVID-19. Αν μπορούμε να προβλέψουμε στην πέμπτη μέρα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, έχουμε το χρόνο για στήριξη και πρώιμες παρεμβάσεις όπως ο έλεγχος των επιπέδων οξυγόνου και σακχάρου στο αίμα, και να διασφαλίσουμε ότι ενυδατώνονται σωστά. Η απλή φροντίδα θα μπορεί να δίνεται στο σπίτι, αποτρέποντας τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και σώζοντας ζωές», σχολιάζει σχετικά η ερευνήτρια Δρ. Claire Steves από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

Δείτε ακόμη

Υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση μάσκας; -Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παίρνει θέση
Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι και “βροχή” από πρόστιμα
Συνελήφθη ιερέας που καλούσε τους πιστούς να μη φορούν μάσκες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις