Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Oruc Reis τώρα: Βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis τώρα: Βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Oruc Reis τώρα: Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το τουρκικό σκάφος εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Oruc Reis τώρα: Από το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:20, το «Oruc Reis» βρίσκεται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει την πορεία του εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στη βορειοανατολική πορεία που έχει χαράξει από το βράδυ της Τρίτης, το συνοδεύουν τα βοηθητικά Ataman, CengizHan και 10 τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σημειώνεται ότι μετά την είσοδό του στην κυπριακή ΑΟΖ -με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία- θα χρειαστεί άλλα 30 μίλια για να φτάσει στο όριο της περιοχής που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι με την παράνομη NAVTEX, καθώς κινείται με ταχύτητα 5 κόμβων.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν – Επαφές και με Σίσι

Την ώρα που οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Λίγο αργότερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Aμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι τον οποίο και ενημέρωσε για το ίδιο θέμα. Και οι δύο χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών. Στο μεταξύ, πριν λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, διαμηνύοντας πως η χώρα δεν θα είναι αυτή που πρώτη θα οξύνει τα πράγματα “όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας”. “Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα βρίσκεται σε διπλωματικό πυρετό ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, ενώ ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως αύριο στο Ισραήλ , όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Προηγουμένως, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1. Τέλος δρομολογήθηκε και ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις