alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ρομά διαρρήκτες: Συνελήφθησαν “αναρριχητές” στη Βούλα
ΕΛΛΑΔΑ

Ρομά διαρρήκτες: Συνελήφθησαν “αναρριχητές” στη Βούλα

Ρομά διαρρήκτες: Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι δρούσαν από τον Ιούνιο με σχέδιο εντοπισμού οικιών και διαμερισμάτων πολυκατοικιών, οι ένοικοι των οποίων απουσίαζαν.

Ρομά διαρρήκτες: Συμμορία διαρρηκτών-«αναρριχητών» σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες των Νοτίων Προαστίων, εξαρθρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας  Νοτιοανατολικής Αττικής. Σε οργανωμένη επιχείρηση, από κοινού με δικικλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, που διήρκεσε πολλές ημέρες, συνελήφθησαν λίγο μετά από απόπειρα εισβολής σε οικία στη Βούλα, πέντε Ρομά, από 17 έως και 32 χρόνων, οι οποίοι συναποτελούσαν τη σπείρα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι δρούσαν από τον Ιούνιο με σχέδιο εντοπισμού οικιών και διαμερισμάτων πολυκατοικιών, οι ένοικοι των οποίων απουσίαζαν. Το διαπίστωναν χτυπώντας κατ επανάληψη τα κουδούνια και ενεργούσαν ανάλογα με αυτά που διαπίστωναν. Παραβίαζαν παράθυρα και μπαλκονόπορτες, φορούσαν πάντα γάντια και… κάλτσες για να μην αφήνουν αποτυπώματα και «έπνιγαν» σε κουβά με νερό τους συναγερμούς των σπιτιών. Στη συνέχεια, πουλούσαν σε χαμηλές τιμές, κοσμήματα, τιμαλφή και ηλεκτρονικές συσκευές σε άλλον Ρομά, τα στοιχεία του οποίου προπαθεί να ταυτοποιήσει η Ασφάλεια.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθησαν στην περιιοχή της Βούλας από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, ανωτέρω Υπηρεσίας, πέντε  ημεδαποί, μέλη της σπείρας, οι οποίοι νωρίτερα αποπειράθηκαν να διαπράξουν κλοπή από οικία στην ίδια περιοχή και όταν έγιναν αντιληπτοί από περιοίκους, επιχείρησαν να διαφύγουν. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι-ηλικίας 17 ετών οι τρεις, 18 ο τέταρτος και 32 ο πέμπτος- από τον Ιούνιο είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, που διέπραττε διαρρήξεις – κλοπές σε οικίες.

Πεδίο δράσης τους ήταν περιοχές της νότιας Αττικής και κυρίως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βάρη και η Βουλιαγμένη. «Ειδικότερα», προσθέτει η Αστυνομία  «τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, οργάνωναν την δράση τους, μεταβαίνοντας κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες στις ανωτέρω περιοχές με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και εντοπίζοντας τις προς διάρρηξη μονοκατοικίες και διαμερίσματα.

Χτυπούσαν τα κουδούνια

Ακολούθως, τις προσέγγιζαν και αφού βεβαιώνονταν για την απουσία των ενοίκων χτυπώντας τα κουδούνια, εισέρχονταν σε αυτές οι τέσσερις (4) εξ αυτών, είτε από ανασφάλιστα παράθυρα ή μπαλκονόπορτες είτε παραβιάζοντας αυτά με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, ενώ το πέμπτο μέλος παρέμενε εντός του «επιχειρησιακού» τους αυτοκινήτου και κατόπτευε το χώρο, έτοιμος να παρέχει συνδρομή. Εν συνεχεία, αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα αξίας». Αναφέρει ακόμη η Αστυνομία, τα μέτρα που έπαιρναν για να μην αφήνουν αποτυπώματα.

«Κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων, φορούσαν γάντια και κάλτσες προκειμένου να μην αφήνουν ίχνη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε να τοποθετούν τους σύρτες ασφαλείας στις κεντρικές θύρες εισόδου των οικιών και τις σειρήνες των συναγερμών σε δοχεία με νερό, προκειμένου να καθυστερούν την πρόσβαση-επιστροφή των ενοίκων και να απενεργοποιούν τις σειρήνες αντίστοιχα, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διαφυγή τους».

Στην κατοχή των κατηγορουμένων και μετά από έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: Κοσμήματα (προερχόμενα από τη δραστηριότητά τους), γάντια εργασίας και κάλτσες, κινητά τηλέφωνα, διαρρηκτικό εργαλείο-κατσαβίδι και ενοικιαζόμενο-«επιχειρησιακό» όχημα. Χαρακτηριστικό μάλιστα της δράσης τους ήταν ότι, σε άμεσο χρόνο μετά τη διάπραξη των κλοπών, διοχέτευαν σε άγνωστο άτομο τα αφαιρεθέντα κοσμήματα και χρυσαφικά έναντι χρηματικών ποσών, υποδεέστερων της αξίας των κλοπιμαίων, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο, όπως εξακριβώθηκε, υπερβαίνει συνολικά τις -235.000- ευρώ.

Εξιχνιάστηκαν 26 εισβολές

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί είκοσι έξι 26 περιπτώσεις κλοπών από οικίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.