Διάβημα στην Τουρκία: Παρέμβαση Δένδια, αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ για το Ορούτς Ρέις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάβημα στην Τουρκία: Παρέμβαση Δένδια, αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ για το Ορούτς Ρέις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Διάβημα στην Τουρκία: Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

10.08.2020 | 20:06

Διάβημα στην Τουρκία: Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αλλεπάλληλες συνομιλίες

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου Σ. Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Mε βάση δε ανάρτηση που δημοσιεύει το armyvoice.gr το τουρκικό ερευνητικό έχει μπει 10 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ευρισκόμενο 88 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Πού είναι το Oruc Reis

Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κοντά στην περιοχή βρίσκεται αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων. Από τον ασύρματο των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές λόγω του θορύβου που προκαλείται στην περιοχή από τη μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων το πλήρωμα του Oruc Reis δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιώντας συνεχώς ελιγμούς.

Πέρα από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.

Προκαλεί και πάλι το τουρκικό ΥΠΕΞ

Από την άλλη, η τουρκική προκλητικότητα δεν σταματά με τίποτα, καθώς σε δήλωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η πλευρά που αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το TRT Haber, και προσθέτει: «Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες».

Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα. Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε άλλο σημείο.

«Η Τουρκία έχει την ισχύ, τη δυνατότητα να καταστρέψει “συμμαχίες του κακού” στη Μεσόγειο που είναι εναντίον της», προσθέτει. «Όσοι ενεργούν σύμφωνα με το ‘Είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου’ θα απογοητευτούν πικρά», επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες

Να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προτρέπει την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε.

Exit mobile version