Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν λίρα: Η αστάθεια είναι προσωρινή
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν λίρα: Η αστάθεια είναι προσωρινή

Ερντογάν λίρα: Προσωρινή χαρακτήρισε την αστάθεια της τουρκικής λίρας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδίδοντας τη νέα πτώση στην πανδημία του κορονοϊού.

Ερντογάν λίρα: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι τιμές του χρυσού θα ρυθμιστούν στα σωστά επίπεδά τους και πως η αστάθεια είναι προσωρινή, μετά την πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό για δύο ημέρες στη σειρά. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν είπε πως το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι το ξέσπασμα του κορονοϊού και πρόσθεσε πως οι οικονομίες των χωρών «έκαναν ζιγκ-ζαγκ» λόγω της πανδημίας. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το ΑΕΠ της Τουρκίας και άλλοι δείκτες όπως οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οικιακών επίπλων και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος αυξήθηκαν αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2002.

«Η Τουρκία ανεβαίνει, αλλά υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν να δουν αυτήν την άνοδο», είπε και πρόσθεσε πως κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να κοροϊδέψει τον κόσμο σε ό,τι αφορά την οικονομία. Από κει και πέρα να αναφέρουμε ότι σε νέα χαμηλά διολισθαίνει σήμερα η τουρκική λίρα με την κεντρική τράπεζα της χώρας να εμφανίζεται αδύναμη να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος που χάνει πάνω από 18% φέτος έναντι του δολαρίου. Η λίρα σημειώνει και νέα βουτιά σήμερα έναντι του αμερικανικού νομίσματος και του ευρώ, υποχωρώντας στο 7,321 και 8,662 αντίστοιχα.

Τα επιτόκια να αυξηθούν στο 10% μέχρι το τέλος του έτους

Η στρατηγική των μαζικών παρεμβάσεων στις αγορές από την κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει αποτύχει, εκτιμούν οι αναλυτές, με αρκετούς να επισημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να αυξήσει τα επιτόκια της σε μία προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα. Ακολουθώντας τις επιταγές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα υλοποίησε ένα επιθετικό πρόγραμμα χαλάρωσης οδηγώντας τα επιτόκια της στο 8,25% τον Μάιο από το 12% που ήταν στο τέλος του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές της Goldman Sachs περιμένουν πλέον τα επιτόκια να αυξηθούν στο 10% μέχρι το τέλος του έτους και στο 14% μέχρι το τέλος του 2021. Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας είναι στις 20 Αυγούστου.

Δείτε ακόμη

Κορονοϊός – Ισπανία: Σε καραντίνα πόλη 32.000 κατοίκων
Οικονομική ενίσχυση στον Λίβανο από ΗΠΑ
Τρομακτική δήλωση από τον πρόεδρο του Λιβάνου – “Eξετάζεται και η πιθανότητα ρουκέτας”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις