Ερντογάν για ΑΟΖ: Οργή για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για ΑΟΖ: Οργή για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ερντογάν για ΑΟΖ: Εξοργισμένος από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Πρόκειται για "μια συμφωνία άνευ σημασίας".

07.08.2020 | 15:03

Ερντογάν για ΑΟΖ: Ανύπαρκτη χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά τις έρευνές της. Μετά την επίσκεψή του στην Αγιά Σοφιά σήμερα, ο Ερντογάν, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και τη χαρακτήρισε «ανύπαρκτη».

Ανέφερε ακόμη ότι η Ανγκελα Μέρκελ του είχε ζητήσει για 3 με 4 εβδομάδες να παγώσουμε τις έρευνες, και όπως είπε εγώ της είπα ότι δεν τους εμπιστεύομαι, αλλά αν το ζητάς εσύ θα το κάνω. Και ακολούθως τόνισε ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, καθώς όπως φαίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν. «Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης μ’ αυτούς που δεν έχουν δικαιώματα, ιδιαίτερα σε θαλάσσιες ζώνες. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τη συμφωνία μας με τη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν.

Βίντεο: Οι λεπτομέρειες της ιστορικής Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Νέο μήνυμα Μπορέλ

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία “να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο”, έστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων και τις γεωτρήσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει να διατυπώνει απειλές και να προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας” τόνισε στην απάντησή του ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι “αντιθέτως θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε επίσης ότι “η ΕΕ έχει εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα της ΕΕ για παύση αυτών των δραστηριοτήτων”.

“Να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες”

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε την ανάγκη αποφυγής “μονομερών ενεργειών”ενώ έκανε γνωστό ότι “στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, οι σχέσεις με την Τουρκία θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη”.

“Οι καλές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις διαφορές μέσω του διαλόγου και να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες”, πρόσθεσε στην ανάρτησή του.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μάλτα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημείωσε ότι “συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τον Tσαβούσογλου σχετικά με το πώς να αντιστραφούν οι τρέχουσες αρνητικές τάσεις και να βρεθούν τρόποι για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας”. “Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί συνεχή αποκλιμάκωση, συγκεκριμένη δράση και καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο” υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ.

Δείτε ακόμη

Προς άμεση κύρωση από τη Βουλή η συμφωνία με την Αίγυπτο
ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Σφοδρές αντιδράσεις από… ΣΥΡΙΖΑ και Τουρκία!
Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: “Επανέρχεται η νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”
Η αιγυπτιακή απάντηση στις τουρκικές δηλώσεις για την ΑΟΖ με την Ελλάδα
Οργή και θλίψη στη Βηρυτό – Η σφιχτή αγκαλιά διαδηλώτριας στον Μακρόν (vid)
Exit mobile version