Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ταμείο Ανάκαμψης: Μια σημαντική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Μια σημαντική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία

Ταμείο Ανάκαμψης: Παρότι οι επιχορηγήσεις μειωθήκαν σημαντικά στο συνολικό πακέτο, η Ελλάδα θα πάρει τα ίδια ποσά με την προηγουμένη πρόταση Μισέλ, και ελαφρώς αυξημένα.

Ταμείο Ανάκαμψης: Το πιο σημαντικό το γεγονός που πέτυχε στην ιστορία της η Ευρώπη είναι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά από πολλές προσπάθειες όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη πέτυχαν και συμφώνησαν κάνοντας ένα πολύ τολμηρό βήμα, καθώς οι Βόρειοι συναίνεσαν σε έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους με τα περισσότερα από τα έσοδα να πηγαίνουν για επιχορηγήσεις προς τις χώρες του Νότου, κάτι που πριν από μερικούς μήνες θα φάνταζε ότι ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

από τη Φωτεινή Βρύνα,
Αν. Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”
Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Η Ελλάδα προσδοκά σημαντικά οφέλη. Παρότι οι επιχορηγήσεις μειωθήκαν σημαντικά στο συνολικό πακέτο, η Ελλάδα θα πάρει τα ίδια ποσά με την προηγουμένη πρόταση Μισέλ, και ελαφρώς αυξημένα, με λίγο περισσότερα δάνεια αλλά το ποσό είναι πολύ μεγάλο, στα 70 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για 32 δισεκ. ευρώ συνολικά από το Ταμείο με 12 δισεκ. να προέρχονται από τα δάνεια και περίπου 19,5 δισεκ. από τις επιχορηγήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ευρωπροϋπολογισμός).

Ταμείο Ανάκαμψη: Τι προβλέπει το σχέδιο που θα κατατεθεί

Εποπτεία, μεν υπάρχει, αλλά δεν υπάρχουν μνημόνια και τρόικα, και οι χώρες καλούνται να καταθέσουν τα δικά τους προγράμματα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Το σχέδιο που θα καταθέσουμε στην Επιτροπή θα αναπτυχθεί σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες απόλυτα εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γι’ αυτό θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας. Θα αφορούν:

  • Την «πράσινη ανάπτυξη», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Την «ψηφιακή πολιτική», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Την «απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
  • Τις «υποδομές», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • Τον «παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δείτε ακόμη

Τουρισμός για όλους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πρόγραμμα επιδοτούμενων πράσινων δαπανών για όλους
Ο νομπελίστας προτείνει, ο Μητσοτάκης σημειώνει!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις