Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πισσαρίδης έκθεση: Προς διαβούλευση σειρά προτάσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πισσαρίδης έκθεση: Προς διαβούλευση σειρά προτάσεων

Πισσαρίδης έκθεση: Η επιτροπή προτείνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε οι ελαφρύνσεις να έρθουν γρηγορότερα.

Πισσαρίδης έκθεση: Ο νομπελίστας στα οικονομικά Πισσαρίδης κατέθεσε για διαβούλευση σειρά προτάσεων για την οικονομία τους φόρους και το ασφαλιστικό στην κυβέρνηση, που μοιάζουν αρκετά με όσα η κυβέρνηση έχει καταθέσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ουσιαστικά η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών για την ελληνική οικονομία δείχνει περισσότερες αλλαγές οι οποίες συνοψίζονται στα εξής σημεία:

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Προσαρμόσιμοι και λιγότεροι φόροι

Η επιτροπή προτείνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε οι ελαφρύνσεις να έρθουν γρηγορότερα. Προτείνεται ακόμη η αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και εναρμόνιση των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστέων αποδοχών ώστε να μην επιβαρύνονται τα εισοδήματα από εργασία. Ακόμη, εξομοίωση και ενιαία φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές, ώστε να μην καταστρατηγείται και η έννοια της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας. Ακόμη προτείνεται η μείωση του φόρου αλληλεγγύης.

Μείωση εισφορών

Και εδώ η πρόταση είναι σαφής: «Μειώστε τα βάρη στην εργασία». Αυτό θα πρέπει επίσης να συνδυαστεί με συστηματική ενίσχυση της υποστήριξης των αδύναμων νοικοκυριών με κατάλληλα επιδόματα στη χαμηλόμισθη εργασία, καθώς και κάποιο εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, που θα φορολογείται.

Φόροι ακινήτων

Μετακίνηση στους Δήμους με αντίστοιχη προσαρμογή των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ.

Επενδύσεις

Καλύτερη μεταχείριση από πλευράς φόρου των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με φορολογική απόσβεση εντός τριετίας και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που θα συνοδεύεται από 10ετή ρήτρα μη επιδείνωσης του φορολογικού καθεστώτος για επένδυση.

 Συντάξεις – Ασφαλιστικό

Εδώ προτείνεται η αναμόρφωση του ασφαλιστικού με νέες επικουρικές στους νέους, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία επιδομάτων εργασίας αντί ανεργίας.

Πολλά από τα σημεία ήδη έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό και έχουν εξειδικευθεί σε συνεντεύξεις τους.

Δείτε ακόμη

Ποιες συναλλαγές δεν θα πραγματοποιούνται από τις τράπεζες από Τρίτη 4 Αυγούστου
Οι λεπτομέρειες του νέου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»
Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των μηνιαίων δόσεων των κόκκινων δανείων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις