Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

07

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουλουπάκη δίωξη: Οι δηλώσεις του προέδρου Εφετών που ενόχλησαν
ΕΛΛΑΔΑ

Τουλουπάκη δίωξη: Οι δηλώσεις του προέδρου Εφετών που ενόχλησαν

Τουλουπάκη δίωξη: Με απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη αντέδρασε η κυρία Ξένη Δημητρίου, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιμή, στη συνέντευξη του Νίκου Σαλάτα.

Τουλουπάκη δίωξη: Την οργή της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσαν οι δηλώσεις του εισαγγελέα επί τιμή του Αρείου Πάγου και προέδρου Εφετών Αθηνών Νίκου Σαλάτα αναφορικά με την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματικές πράξεις κατά της αντιεισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Με εξώδικη δήλωσή της την οποία έφερε στη δημοσιότητα το protothema.gr η κυρία Δημητρίου υπερασπίζεται με ζέση την επιλογή της Ελένης Τουλουπάκη ως Εισαγγελέα Διαφθοράς ζητώντας από τον κ. Σαλάτα να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του.

«Αν θέλουμε αυτοκάθαρση πρέπει να ελεγχθούν και οι πρωταγωνιστές. Η κυρία Τουλουπάκη δεν είναι πρωταγωνιστής… Υπάρχουν αυτές οι υποψίες για επικοινωνία Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη. Θέλω να σας πω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχε τη δυνατότητα να ορίσει την κυρία Τουλουπάκη εισαγγελέα Διαφθοράς. Την όρισαν άλλοι. Επομένως διευρύνεται η επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Αυτό μας πληγώνει εμάς. Μας πληγώνει όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Το Σύνταγμα, η πολιτεία και ο λαός μας θέλει ανεξάρτητους. Νομίζω ότι στην υπόθεση αυτή η ανεξαρτησία μας δεν προφυλάχθηκε. Έτσι φαίνεται. Υπήρξε επικοινωνία της εκτελεστικής εξουσίας και της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας», είχε τονίσει ο πρόεδρος Εφετών Νίκος Σαλάτας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ και στον Μάκη Πολλάτο.

Τουλουπάκη δίωξη: Το εξώδικο της Ξένης Δημητρίου

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιμή κατηγορεί τον Νίκο Σαλάτα για προσπάθεια κατασυκοφάντησης και σπίλωσής της. «Δηλώσατε άστοχα, αναπόδεικτα και αντιφατικά, ότι ως προς τον διορισμό της κυρίας Τουλουπάκη ήμουν, από κοινού με την κυρία Θάνου, πρωταγωνίστρια, ότι για τον ρόλο μου αυτό έχω μεγάλες ευθύνες και πρέπει να ελεγχθώ γι’ αυτόν» υποστηρίζει η κυρία Δημητρίου και προσθέτει απευθυνόμενη προς τον κ. Σαλάτα: «Η μοναδική όμως αλήθεια, της οποίας τελείτε εν απολύτω γνώσει, είναι ότι η κυρία Τουλουπάκη επελέγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών με ψήφους δέκα (10) υπέρ έναντι μίας (1) κατά. Όπως καλά γνωρίζετε, στις συνεδριάσεις του ΑΔΣ ψηφίζω προτελευταία ενώ στην προκειμένη συνεδρίαση του ΑΔΣ δεν ήμουν εγώ η εισηγήτρια, όπως και σε όλες τις συνεδρίες αυτού».

Στο εξώδικό της προς τον Νίκο Σαλάτα, η Ξένη Δημητρίου επιχειρεί να αντικρούσει τον χαρακτηρισμό για την Ελένη Τουλουπάκη ως «άπειρη» εισαγγελέα. «Ηδη υπηρετούσε ως Επίκουρη Εισαγγελέας στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και στο Τμήμα Προκαταρκτικών Εξετάσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και β) προ της επιλογής της είχε μεν πρόσφατα προαχθεί σε Αντεισαγγελέα Εφετών, όπως, όμως, το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί με την επιλογή της προκατόχου της το 2013» είναι τα επιχειρήματα της Ξένης Δημητρίου υπέρ της Ελένης Τουλουπάκη, την επιλογή και τοποθέτηση της οποίας στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς υπερασπίζεται ακόμη και σήμερα με θέρμη.

Η απάντηση του προέδρου Εφετών

Σε απάντησή του στη διαμαρτυρία της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος Εφετών Νίκος Σαλάτας επισημαίνει ότι κάθε πρόσωπο που ασκεί εξουσία «είτε αυτή είναι πολιτική είτε δικαστική και συμμετέχει στη θεσμική λειτουργία της χώρας, πρέπει να είναι πρόθυμο να υφίσταται παρατηρήσεις και κριτική η οποία μπορεί να έχει μάλιστα –σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- και ιδιαίτερη ένταση λόγω του ευλόγου ενδιαφέροντος που έχει κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο ένας εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών και εν προκειμένω για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».

Πρωτοφανές γεγονός η διπλή δίωξη για γεγονότα επί θητείας Ξένης Δημητρίου

Απαντώντας στον ισχυρισμό της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος Εφετών Νίκος Σαλάτας επισημαίνει: «Γνωρίζω, προφανώς τη διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου αλλά γνωρίζω επίσης ότι για τις επιλογές που αφορούν την ισταμένη Δικαιοσύνη, ο ρόλος και η προτίμηση του εκάστοτε Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι καθοριστική για την τελική κρίση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ακόμη και όταν αρχαιότατοι και εγκυρότατοι Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου μετέχουν και έχουν διαφορετική από τον ή την Εισαγγελέα γνώμη, όπως σύμφωνα με μη διαψευσθέντα δημοσιεύματα συνέβη με τη γνώμη και την ψήφο του επί τιμή Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Κατσιρώδη».

Και συμπληρώνει ο Νίκος Σαλάτας, μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Αλλά τι νόημα έχει όλη αυτή η συζήτηση για τις επιλογές του ΑΔΣ, τι νόημα έχει η συζήτηση για το πώς αξιολογήθηκε στην αρχική φάση η πρώτη αναφορά του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή, από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πεπόνη, όταν τώρα βρισκόμαστε ενώπιον διπλής δίωξης. Μίας από τη Βουλή των Ελλήνων και μίας κατά παραγγελία του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελου Ζαχαρή κατά της κυρίας Τουλουπάκη. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός το οποίο συμπίπτει με τα γεγονότα που εξελίχθηκαν κατά τη θητεία της».

Δείτε ακόμη

Πτώση αεροπλάνου μέσα σε χωριό στις Σέρρες
Δομικές αλλαγές στο στράτευμα – Αλλάζει η θητεία, γυναίκες στο στρατό
Η Τροχαία Αττικής έκανε… απόβαση στη Μύκονο!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις