Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Πιθανή η επανεμφάνιση Τσιόδρα
«ΕΚΡΗΞΗ» ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Κορονοϊός Ελλάδα: Πιθανή η επανεμφάνιση Τσιόδρα

Κορονοϊός Ελλάδα: Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση αξιολογούν τους επιδημιολογικούς δείκτες και ανά πάσα στιγμή ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν επιπλέον μέτρα.

Κορονοϊός Ελλάδα: Μπορεί όλοι να έχουν στο μυαλό τους τις διακοπές και την χαλάρωση και να εθελοτυφλούν στις προειδοποιήσεις των ειδικών, γεγονός ωστόσο παραμένει πως έχουμε εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Έτσι ο Αύγουστος προμηνύεται καυτός πέρα από τις καιρικές συνθήκες, λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Εξάλλου ο μήνας αυτός θα είναι ο καταλύτης για την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης, αν δηλαδή θα ομαλοποιηθεί ή η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων.

Σε πραγματικά νούμερα τα θετικά κρούσματα καταγράφουν σημαντική αύξηση καθημερινά. Χθες Κυριακή ήταν 75, ενώ το Σάββατο 110, που είναι και ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός μετά την άρση του lockdown. Υπό το πρίσμα αυτό και εάν συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή υπάρχει εκθετική αύξηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το δεύτερο επιδημικό κύμα. Οι επιστήμονες σε συνεργασία με την κυβέρνηση αξιολογούν τους επιδημιολογικούς δείκτες και ανά πάσα στιγμή ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν επιπλέον μέτρα, όπως το μειωμένο ωράριο των επίμαχων χώρων διασκέδασης, ή ακόμη και το κλείσιμό τους για κάποιο διάστημα (τοπικού και επαγγελματικού χαρακτήρα lockdowns).

Κορονοϊός Ελλάδα: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τον κορονοϊό

Αναρτήθηκε την Κυριακή στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η απόφαση με τους αναλυτικούς κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Την Παρασκευή 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, τα οποία ισχύουν εδώ και κάποιες ώρες, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα εφαρμοστούν πρακτικά από σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

  • Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
  • Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
  • Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
  • Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
  • Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
  • Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
  • Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
  • Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.

  • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
  • Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
  • Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
  • Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
  • Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Η επιστροφή Τσιόδρα

Με δεδομένη πάντως την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς επιστήμονες και κυβέρνηση συμφωνούν πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας περιέχει και πάλι μελανές αποχρώσεις, είναι σε… απόλυτη ετοιμότητα για να εμφανιστεί το επόμενο διάστημα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής που σημειωτέον δεν άλλαξε ουδόλως το πρόγραμμα της… καραντίνας τους τελευταίους δύο μήνες, με εξαίρεση το τηλεοπτικό ραντεβού των 6μμ (συμμετέχει ανελλιπώς στις συσκέψεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας καθώς και σε εκείνες με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εκπροσωπεί τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς φορείς για τη δημόσια υγεία) βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Από τον περασμένο Μάιο, οπότε ο καθηγητής αποχαιρέτησε τους εκατομμύρια Έλληνες που τον παρακολουθούσαν στους τηλεοπτικούς δέκτες τους καθημερινά επί τρεις μήνες να ενημερώνει, να εξηγεί, να νουθετεί, να συγκινείται, ακόμη και να θυμώνει, είχε δηλώσει αρμοδίως πως παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και της χώρας και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας όποτε κριθεί αναγκαίο.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ένα διάστημα που ίσως κριθεί απαραίτητο να επανεμφανιστεί ο κ. Τσιόδρας. Και να σημάνει με τον δικό του, αναμφίβολα μοναδικό, τρόπο τον κώδωνα του κινδύνου στους Έλληνες για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα να τεθεί εκτός της ομαλής επιδημιολογικής πορείας που είχε διαγράψει τους προηγούμενες μήνες. Θα ήταν μια κίνηση έντονου συμβολισμού αλλά και ουσίας στην επικοινωνιακή στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η πορεία του ιού

Ο Ιούλιος ολοκληρώθηκε με 1.096 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 611 εγχώρια και τα 485 εισαγόμενα. Και ο Αύγουστος μετράει ήδη 175 στις δύο πρώτες ημέρες του. Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 4.477 κρούσματα κορονοϊού SARS-COV-2. Τη δυναμική πορεία του κορονοϊού για τον περασμένο μήνα, τον πρώτο μήνα της θερινής και της τουριστικής περιόδου, αποτυπώνουν τα αριθμητικά στοιχεία: το 25% των συνολικών κρουσμάτων της επιδημίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο έως και σήμερα, καταγράφηκαν μέσα στον Ιούλιο. Βαρύς είναι ο απολογισμός του περασμένου μήνα και σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία αναφοράς ξεπέρασαν τους 100. Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, και κυρίως το Σωτηρία. Ακολουθούν το Θριάσιο και ο Ευαγγελισμός, στη Θεσσαλονίκη το ΑΧΕΠΑ καθώς και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας, ιδίως το τελευταίο 15νθήμερο, κατέχοντας και τις αρνητικές πρωτιές στον αριθμό των κρουσμάτων ανάμεσα στις δεκάδες περιοχές της επικράτειας όπου υπάρχει διασπορά του κορονοϊού. Συνολικά για τον Ιούλιο καταγράφηκαν 227 θετικά στον κορονοϊό άτομα στο λεκανοπέδιο και 123 στην Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής δείχνουν και οι νοσηλείες οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη Πέμπτη νοσηλεύονταν τουλάχιστον 48 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τόσο σε απλές κλινικές όσο και σε Μονάδες. Ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν λιγότεροι από τους μισούς (21). Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι νοσηλεύονταν στις 14 Ιουλίου σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς του λεκανοπεδίου, νοσηλεύονταν στις 30 Ιουλίου σε ένα μόνο νοσοκομείο, στο «Σωτηρία».

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη

Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα Δευτέρα στις 9.30 το πρωί τηλεδιάσκεψη με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Χαρδαλιά. Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι τηλεδιασκέψεις τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Αναμένεται ο πρωθυπουργός να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων, καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η χαλάρωση που έχει επέλθει είναι επικίνδυνη.

Δείτε ακόμη

Εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα: “Απολυμάναμε όλους τους χώρους – Δεν μεταδίδεται ο ιός από τα τρόφιμα”
Υποχρεωτικά μάσκες και αποστάσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις – Αναλυτικά όλα τα μέτρα προστασίας
Σύλληψη σε εκδήλωση στα Χανιά – Ο κόσμος ήταν στην πίστα και χόρευε

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις