Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση ναρκωτικών: 60 δέματα κοκαΐνης στο σύστημα ψύξης
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση ναρκωτικών: 60 δέματα κοκαΐνης στο σύστημα ψύξης

Διακίνηση ναρκωτικών: Πάνω από 70 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες που πιάστηκε στον Πειραιά προερχόμενο από Λατινική Αμερική.

Διακίνηση ναρκωτικών: Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές ασφαλείας καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, που πραγματοποιούσε αποστολές τρομακτικών ποσοτήτων κοκαΐνης με κοντέινερ, που περιείχαν ως νόμιμο φορτίο μπανάνες, επαναδραστηριοποιήθηκε. Ήδη μέσω και της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, έχουν ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστωθεί ποιο από τα καρτέλ που δρουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται πίσω από την τελευταία αποστολή με τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Με τη βοήθεια του ειδικού σκύλου- ανιχνευτή, του Axel, εντοπίστηκαν στο χώρο των κοντέινερ, στο λιμάνι του Πειραιά, 60 πακέτα κοκαΐνης συνολικού βάρους 70,5 κιλών σε κοντέινερ με μπανάνες.

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Καθώς την έρευνα έχουν αναλάβει σ αυτή τη χρονική στιγμή οι τελωνειακές αρχές, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της την ανακάλυψη των ναρκωτικών στο σύστημα ψύξης του κοντέινερ, «σημαντική υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών και συγκεκριμένα κοκαΐνης, που ανέδειξαν οι έλεγχοι του τμήματος δίωξης λαθρεμπορίου των τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).» Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, μέσω του συστήματος ανάλυσης κινδύνου, επιλέχθηκε να ελεγχθεί με το σύστημα X-Ray κοντέινερ, που είχε δηλωθεί ότι περιέχει μπανάνες. Το φορτίο προερχόταν από την Νότια Αμερική και είχε προορισμό χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

Διακίνηση ναρκωτικών: 60 πακέτα με 70,5 κιλά

«Το σύστημα», αναφέρει ακόμη η Α.Α.Δ.Ε «εντόπισε ύποπτο υλικό, έγινε φυσικός έλεγχος, κατά τον οποίο με τη βοήθεια του ειδικού σκύλου ανιχνευτή με το όνομα Axel, εντοπίστηκαν 60 πακέτα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 70,5 κιλών. Τα ναρκωτικά ήταν επιμελώς κρυμμένα στον εσωτερικό χώρο του κοντέινερ και συγκεκριμένα στα ψυκτικά μηχανήματα». Ήδη, καταλήγει η ανακοίνωση, έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά και διενεργείται προανάκριση.

Το θρίλερ του 2019

Το alphafreepress.gr στα τέλη του 2019, με σειρά ρεπορτάζ είχε φέρει στο φως όλο το θρίλερ των συνεχών αποστολών με τον ίδιο τρόπο τρομακτικών ποσοτήτων κοκαΐνης, υψηλής καθαρότητας από τη Λατινική Αμερική (Εκουαδόρ) μέσω των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τελικό προορισμό και την εγχώρια αγορά, αλλά και τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ανέφερε, τότε, το ρεπορτάζ: «Ποσότητα επτακοσίων κιλών κοκαΐνης, που εστάλη σε κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ στην Ελλάδα ναυάγησε στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του καρτέλ της Λατινικής Αμερικής είχαν τοποθετήσει πάνω στα κιβώτια της κόκας G.P.S για να γνωρίζουν οι ίδιοι στο Εκουαδόρ, αλλά και οι συνεργάτες-παραλήπτες της κόκας στην Ελλάδα, που ακριβώς βρίσκονται τα κοντέινερ, ανά πάσα στιγμή, τελωνειακοί και αστυνομικοί, κατάφεραν με τη βοήθεια της αμερικανικής DEA, να μπλοκάρουν την τρομακτική ποσότητα των παραισθήσεων.

Έρευνες σε Ελλάδα, Αλβανία, Εκουαδόρ

Στην Ελλάδα συνελήφθησαν τότε τέσσερις εμπλεκόμενοι και στην Αλβανία άλλοι τρεις. Κι αν στην ελληνική πρωτεύουσα οι συλλήψεις δεν είχαν κάτι το ξεχωριστό, αυτές που έγιναν στην Αλβανία, παρέπεμπαν σε αστυνομική ταινία. Με την άδεια των εισαγγελικών αρχών και καθώς υπήρχαν στοιχεία ότι η έδρα του κυκλώματος βρισκόταν στην Αλβανία, αποφασίστηκε η ελεγχόμενη από τις Αρχές αποστολή ενός από τα κοντέινερ, στη γείτονα χώρα. Βέβαια, οι αστυνομικοί είχαν αφαιρέσει τα δέματα της κοκαΐνης και στη θέση της είχαν τοποθετήσει ρύζι και ζάχαρη! Αλβανοί αστυνομικοί που είχαν ενημερωθεί από την Αθήνα είχαν πάρει θέση κοντά στο σημείο όπου έφθασε το κοντέινερ.

Από ένα αυτοκίνητο κατέβηκαν δύο άτομα, παρέλαβαν από το κιβώτιο τις συσκευασίες και όταν επιβιβάστηκα ν σε αυτοκίνητο όπου τους περίμενε ο τρίτος συνεργός, επενέβησαν Αλβανοί αστυνομικοί. Το καρτέλ του Εκουαδόρ είχε αρχίσει αποστολές κοκαΐνης μέσα σε κοντέίνερς με μπανάνες από τις αρχές του καλοκαιριού. Αρχικά σε Μάλτα και Ιταλία. Εκεί όμως, έγινε αντιληπτή η αποστολή και τα θαλάσσια δρομολόγια άλλαξαν. Δόθηκαν εντολές να κατευθυνθούν σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Όμως και εδώ, υποψιασμένες οι αρχές, είχαν το νου τους. Σε κοντέινερ που ήλεγξαν άρχισαν να βρίσκουν στον εξωτερικό μηχανισμό ψύξης των φρούτων, τις συσκευασίες.

Δείτε ακόμη

Εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα: “Απολυμάναμε όλους τους χώρους – Δεν μεταδίδεται ο ιός από τα τρόφιμα”
Υποχρεωτικά μάσκες και αποστάσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις – Αναλυτικά όλα τα μέτρα προστασίας
Σύλληψη σε εκδήλωση στα Χανιά – Ο κόσμος ήταν στην πίστα και χόρευε

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις