Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συνωστισμοί κορονοϊός: Μετά τη Μύκονο η Πάρος – Δεν τηρούν τα μέτρα
ΕΛΛΑΔΑ

Συνωστισμοί κορονοϊός: Μετά τη Μύκονο η Πάρος – Δεν τηρούν τα μέτρα

Συνωστισμοί κορονοϊός: Ούτε στην Πάρο πτοούνται από την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και στα μπαρ δεν τηρούν ούτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Συνωστισμοί κορονοϊός: Απίστευτος συνωστισμος στις παραλίες και στα μπαρ, χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Η Πάρος τείνει να γίνει νέα Μύκονος, καθώς σε αρκετά κέντρα διασκέδασης τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό δεν είναι καν γνωστά. Από την πιο δημοφιλή παραλία του νησιού, τη Σάντα Μαρία μέχρι το πιο in μπαράκι στη Νάουσα, το φαινόμενο του συγχρωτισμού είναι τόσο έντονο που σε παραπέμπει σε προηγούμενα ανέμελα καλοκαίρια.

Προκαλεί εντύπωση πως ενώ τα τελευταία 24ωρα τα κρούσματα έχουν πάρει την… ανηφόρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Πάρο και σε άλλα νησιά αντιδρούν σα να μην συμβαίνει το παραμικρό. Όχι μόνο δεν κρατάνε τις αποστάσεις, αλλά δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής που ορίζει το πρωτόκολλο, καθώς το προσωπικό στο μπαρ δεν φοράει τις προστατευτικες μάσκες. Κι όλα αυτά ακόμη και σε κλειστούς χώρους.

Εντατικοί οι έλεγχοι για τήρηση μέτρων στα νησιά από την ΕΛ.ΑΣ.

Oι έλεγχοι της Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής της πανδημίας συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στη Μύκονο, την περασμένη Πέμπτη, οι δράσεις της Αστυνομίας έχουν ενταθεί, ενώ παράλληλα φαίνεται πως οι κάτοικοι και οι επισκέπτες δείχνουν συμμόρφωση στα μέτρα. Σύμφωνα με στοιχεία των ελέγχων σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, εντοπίστηκε μόνο μία παράβαση για μη χρήση προστατευτικής μάσκας, σε ένα από τα 7 bars που έλεγξαν οι αρχές της Πάρου. Στη Μύκονο ελέγχθηκαν 6 beach bars και 13 καταστήματα στο κέντρο, όπου βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις για ηχορύπανση, διατάραξη κοινής ησυχίας και έλλειψη άδειας λειτουργίας.

Όσον αφορά στα Φηρά της Σαντορίνης, πραγματοποιήθηκαν 15 έλεγχοι σε bars όπου δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση. Στη Χαλκιδική ωστόσο, σφραγίστηκαν δύο μπαρ. Το «λουκέτο» ισχύει για 15 ημέρες και επιβλήθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρξε συνωστισμός και συγχρωτισμός, λόγω των υπεράριθμων πελατών. Ταυτόχρονα επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 30.000 και 13.000 ευρώ αντίστοιχα. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, σημειώνουν από το λιμενικό.

Η συμπεριφορά των νέων στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες οφείλεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική, ωστόσο οι νέοι είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό σε επίνοσα άτομα. Βέβαια, οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους τόσο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης όσο και με μακροχρόνιες επιπλοκές. Επιπλέον, μια ήπια λοίμωξη σε ένα νέο άτομο δεν συνεπάγεται εξίσου ήπια λοίμωξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όπου η νόσος COVID-19 μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων».

Ο κ. Δημόπουλος σχολιάζει και την επαναφορά του μέτρου για την χρήση μάσκας, τονίζοντας ότι είναι «ένα απαραίτητο μέτρο με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά δεδομένα. Η σωστή τοποθέτηση, χρήση και απόρριψη της μάσκας βοηθάει στη μείωση της διασποράς του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, όπως υποστηρίζουν και τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις