Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λιβύη: Τα ΗΑΕ πονοκεφαλιάζουν την Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Τα ΗΑΕ πονοκεφαλιάζουν την Τουρκία

Λιβύη: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επέκρινε σε συνέντευξή του τις ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Λιβύη: Δια του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και άτυπου spokesman του Ερντογάν, η Τουρκία επέκρινε χθες τις «κακοπροαίρετες» ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, όπου ανέφερε ότι «Το Αμπού Ντάμπι κάνει κάποια πράγματα στη Λιβύη και τη Συρία. Όλα αυτά καταγράφονται. Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός». «Πρέπει να ρωτήσουμε το Αμπού Ντάμπι από πού προέρχεται αυτή η εχθρότητα, αυτές οι κακές προθέσεις, αυτή η ζήλια», πρόσθεσε ο Ακάρ, σύμφωνα με την τουρκική μετάφραση της συνέντευξης αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δηλώσεις Ακάρ γίνονται την ώρα που η ένταση οξύνεται ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τη GNA, ενώ τον Χάφταρ υποστηρίζουν η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Τουρκο-αραβική κόντρα για την πρωτοκαθεδρία στον μουσουλμανικό κόσμο

«Πρέπει αυτές οι χώρες να σταματήσουν να στηρίζουν (τον Χάφταρ) ώστε να επανέλθει η σταθερότητα και να γίνουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στον πραξικοπηματία Χάφταρ να εγκαταλείψει κάποιους από τους στόχους του», υπογράμμισε ο Ακάρ. Η ένταση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Αίγυπτο να απειλεί να επέμβει στρατιωτικά αν η GNA προελάσει προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη, επόμενο δηλωμένο στόχο των δυνάμεων της Τρίπολης.

Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει οξύνει τις σχέσεις Άγκυρας- Αμπού Ντάμπι, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αντιπαράθεσής τους επειδή η Τουρκία στηρίζει το Κατάρ στη διαμάχη του με τις χώρες του Κόλπου. Αν και η Τουρκία αποφεύγει να επιτεθεί άμεσα στην ισχυρή Σαουδική Αραβία, δεν διστάζει να επικρίνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Δείτε ακόμη

Υποχρεωτική μάσκα στην Κύπρο – Πρόστιμο 300 ευρώ στους παραβάτες
Χτύπημα Γερμανίας σε Ισπανία – Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν στην χώρα
Κορωνοϊός: Φτάνουν τους 674.000 οι νεκροί παγκοσμίως – Πάνω από 17.352.910 τα κρούσματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις