Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παραίτηση Κράνη: Αυτή είναι η επιστολή προς τον Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Κράνη: Αυτή είναι η επιστολή προς τον Μητσοτάκη

Παραίτηση Κράνη: Στην επιστολή παραίτησης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δ. Κράνης επικαλείται ανειλημμένες επιστημονικές -συγγραφικές υποχρεώσεις.

Παραίτηση Κράνη: Ανειλημμένες επιστημονικές -συγγραφικές όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- υποχρεώσεις, που αδυνατεί να αθετήσει, επικαλείται ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε νωρίτερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στους λόγους που επικαλείται ο κ. Κράνης επισημαίνει κυρίως την συμμετοχή του σε συλλογικό έργο ερμηνείας του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ): “Η ενασχόληση με τα καθήκοντα της θέσης αυτής οφείλει να είναι συνεχής και χωρίς περισπασμούς από εξωτερικούς παράγοντες” σημειώνει.

Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησης

Συγκεκριμένα στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Κράνης αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη θέση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία με τιμήσατε, συμπεριλαμβάνοντάς με στην Κυβέρνησή Σας και Σας ευχαριστώ θερμώς. Πρόκειται για θέση υψηλής πολιτικής ευθύνης, την οποία αποδέχθηκα ευελπιστώντας ότι η προηγούμενη δικαστική ιδιότητά μου και πάντως χωρίς δικαιοδοτικό έργο κατά την τελευταία τριετία της απόσπασής μου στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, γεγονός που συνέβαλε στο να αποδεχθώ τη συμμετοχή μου στην Κυβέρνησή Σας, αποτελεί ικανό εφόδιο για την αντιμετώπιση θεμάτων της Δικαιοσύνης, από την οπτική όμως γωνία και του δικαστή και όχι κατ’ ανάγκην μόνον του πολιτικού.

Η διαφορετικότητα αυτή εκτιμώ ότι υπήρξε γόνιμη στην επιδίωξη εφικτών στόχων στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία υπήρξε γενικώς άψογη και με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. Έτσι κατά το διαρρεύσαν διάστημα από τον Ιούλιο 2019 έως και σήμερα θεωρώ ότι παρήχθη σημαντικό έργο, με άξονα τις βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις και κύρια σημεία αναφοράς τον ΠΚ και τον ΚΠΔ, τους νόμους για τα προσωπικά δεδομένα και τη διαμεσολάβηση, τη δικονομία του ΕΣ, ενώ επίκειται η προώθηση και των Κωδίκων Δικαστικών Υπαλλήλων και Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Στο μέτρο που ζητήθηκε η συμβολή του γραφείου μου στην παραγωγή του νομοθετικού έργου, η ανταπόκριση όλων των συνεργατών μου και εμού προσωπικά υπήρξε άμεση και θεωρώ σημαντική. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ ειδικότερα στη νομοθετική πρωτοβουλία του γραφείου μου για τη θεσμοθέτηση διαδικασίας επιλογής υποψηφίων δικαστών για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η οποία, όμως, παρά την αναγκαιότητά της, εκκρεμεί.

Ωστόσο ανειλημμένες από μακρού χρόνου και πάντως πριν από την έξοδό μου από το δικαστικό σώμα επιστημονικές (συγγραφικές) υποχρεώσεις μου, τις οποίες αδυνατώ να αθετήσω, όπως προπάντων η συμμετοχή μου σε συλλογικό έργο ερμηνείας του ΚΠολΔ ή σε ανάλογες ερμηνευτικές προσεγγίσεις ευρωπαϊκών κανονισμών, με αναγκάζουν να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, αφού η ενασχόληση με τα καθήκοντα της θέσης αυτής οφείλει να είναι συνεχής και χωρίς περισπασμούς από εξωτερικούς παράγοντες.

Παρακαλώ να δεχθείτε, για τους λόγους αυτούς, την παραίτησή μου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στη συνέχιση του κυβερνητικού έργου προς όφελος της πατρίδας μας.

Αθήνα 31 Ιουλίου 2020

Με τη δέουσα τιμή

Δημήτριος Κράνης – Υφυπουργός Δικαιοσύνης

Παραίτηση Κράνη: Η ανακοίνωση Πέτσα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, “οι λόγοι της παραίτησης, όπως αναλύονται στην επιστολή και όπως από καιρό είχε γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό, είναι προσωπικοί και συνδέονται με τις επιστημονικές του υποχρεώσεις. Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της κυβέρνησης. Τις αρμοδιότητες του κ. Κράνη θα ασκεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας”.

Η κίνηση αυτή, δείχνει πως επισπεύδεται ο ανασχηματισμός, ο οποίος ως γνωστόν είναι προ των πυλών. Όπως έγραφε το TheTOC και χθες, Πέμπτη, όλα δείχνουν ότι ο ανασχηματισμός πλησιάζει, έστω και αν οι πληροφορίες είναι ελάχιστες από το Μέγαρο Μαξίμου και η σεναριολογία βασίζεται περισσότερο στις εκτιμήσεις των δημοσιογράφων, παρά σε διαρροές από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ακόμα και αυτοί όμως ομολογούν ότι ο ανασχηματισμός δεν θα καθυστερήσει και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρίσκεται ήδη σε διακοπές, γεγονός που σημαίνει πως δεν πρόκειται να γίνει ο ανασχηματισμός τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά μετά τον 15αύγουστο.

ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση Κράνη: Μάλλον θα είναι «τυχαίο»

Με καυστικό τρόπο σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη. Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κουμουνδούρου, σημειώνεται ότι ο κ. Κράνης είχε δεχτεί σωρεία επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι κάποιοι δεν επιτρέπουν στον Πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει τον ανασχηματισμό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλλον θα είναι «τυχαίο» πως ο κ. Κράνης υπέβαλε τελικά την παραίτησή του μετά από σωρεία επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και αφού είδε ότι κάποιοι δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει τον τρεις φορές προαναγγελθέντα ανασχηματισμό. Αν περιμένει πάντως λίγο ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, ο ανασχηματισμός θα ολοκληρωθεί. Όχι από τον ίδιο, αλλά από τα συμφέροντα που του επιβάλλουν τις ασκούμενες πολιτικές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις