Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Άγχος: Τι μπορεί να σας προκαλέσει
PLUS

Άγχος: Τι μπορεί να σας προκαλέσει

Άγχος: Το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα.

Άγχος: Ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Ο κάθε άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Το στρες μάλιστα μπορεί να είναι και θετικό – το λεγόμενο ευ στρες – όταν κανείς καλείται να το αντιμετωπίσει σπάνια (ή μόνο μερικές φορές) και σε περιορισμένο βαθμό. Σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σαν καταλύτης και τον ενεργοποιεί για να αντεπεξέλθει στις όποιες καταστάσεις. Όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές υποχρεώσεις. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα. Τα συνηθέστερα συναισθηματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Ανησυχία

Το αίσθημα της εκτεταμένης ανησυχίας χαρακτηρίζεται από τον έντονο φόβο αλλά και το έντονο αίσθημα της θλίψης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος μπορεί να συνδέεται με αγχώδεις διαταραχές. Μάλιστα, ερευνητές στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Οι φυσικές στρατηγικές για να μειώσετε το έντονο αίσθημα ανησυχίας περιλαμβάνουν την τακτική φυσική άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της καφεΐνης, αλλά και την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

  1. Ευερεθιστότητα

Η ευερεθιστότητα και ο θυμός αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος. Στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ του θυμού, της κατάθλιψης και των επιπέδων άγχους στους συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο χρόνιο στρες και το αίσθημα του έντονου θυμού. Υπάρχουν πολλές και εναλλακτικές στρατηγικές για τη διαχείριση του θυμού, όπως η τεχνική χαλάρωσης του διαλογισμού, αλλά και η επικοινωνία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υπό έλεγχο το θυμό.

  1. Προβλήματα με τη μνήμη ή τη συγκέντρωση

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη μνήμη ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος. Οι ερευνητές, στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης, διερεύνησαν τις εγκεφαλικές οδούς απόκρισης στο άγχος και την επίδρασή τους στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες ορμόνες ύστερα από ένα αγχωτικό ή τραυματικό συμβάν μπορεί να βλάψουν τη μνήμη. Για να βελτιώσετε τη μνήμη αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

  1. Απότομες εναλλαγές στη διάθεση

Οι πολλές συναισθηματικές επιδράσεις του άγχους μπορεί να προκαλέσουν απότομες και ταχύτατες εναλλαγές στη διάθεση. Έρευνες αναφέρουν ότι τόσο οι κοινωνικοί όσο και οι σωματικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συναισθηματική ευεξία και τη διάθεση. Για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας αμέσως δοκιμάστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα, καθώς μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα καταστάσεις που σας αγχώνουν, προτείνοντας λύσεις που δεν έχετε σκεφτεί.

Δείτε ακόμη

Βρέθηκε μαμούθ ηλικίας 10.000 ετών σε λίμνη της Σιβηρίας
Ηλίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Οι πρώτες βοήθειες
Μικρά μυστικά καλοκαιρινής διατροφής

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις