Όρουτς Ρέι τώρα: Αποκλιμάκωση για την ώρα στο Αιγαίο – Πού το πάει ο Ερντογάν

ΚΟΣΜΟΣ

Όρουτς Ρέι τώρα: Αποκλιμάκωση για την ώρα στο Αιγαίο – Πού το πάει ο Ερντογάν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Όρουτς Ρέι τώρα: «Ας είμαστε εποικοδομητικοί με την Ελλάδα είπε ο πρόεδρος Ερντογάν» όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξή του στο CΝΝ Turk.

28.07.2020 | 15:55

Όρουτς Ρέι τώρα: Με μια δήλωση έκπληξη του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έγινε νωρίτερα γνωστό ότι η Τουρκία “παγώνει” τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εξέλιξη οδηγεί σε πλήρη αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και δίνει τέλος στο συναγερμό που είχε προκαλέσει η τουρκική navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε: “Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο”.

Ειδικότερα, ο Καλίν δήλωσε στο CNN Turk: “Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονάς μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα όλα αυτά τα ζητήματα. Ο καθένας να συνεχίσει τις εργασίες στη δική του υφαλοκρηπίδα και στις διαφιλονικούμενες περιοχές ας κάνουμε από κοινού εργασίες. Ο πρόεδρός μάς είπε “ας είμαστε εποικοδομητικοί, να περιμένουμε ένα διάστημα”. Ελάτε να λύσουμε οι δυο μας τα διμερή θέματα. Δεν θα έχει αποτέλεσμα η χρήση της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ ως μέσο πίεσης”. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας διέψευσε γερμανικό δημοσίευμα που ανέφερε ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου και χαρακτήρισε εποικοδομητικό τον ρόλο της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Όρουτς Ρέι τώρα: Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Τα σημάδια για αποκλιμάκωση της κρίσης είχαν φανεί νωρίτερα όταν έγινε γνωστό ότι το Oruc Reis όχι μόνο δεν μετακινείται αλλά παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Αττάλειας. Σύμφωνα με τη σελίδα Marine traffic, η οποία παρακολουθεί την πορεία των πλοίων, το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis, ενώ αρχικά φάνηκε ότι ετοιμάζεται να μετακινηθεί, τελικά έκανε πίσω και επέστρεψε στο λιμάνι όπου έδεσε. Σημειώνεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. “Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιλύσει μία χρόνια διαφορά” τόνισε και συμπλήρωσε: “συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα”.

Πού το πάει η Τουρκία

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι αν τελικά έχουμε όντως αποκλιμάκωση και το πιο βασικό τι γίνεται από εδώ και πέρα. O Ερντογάν φροντίζει να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνείας με τις απειλές του. «Ή βγαίνεις στο πεδίο και πληρώνεις το τίμημα της επιλογής σου με αίμα  ή πας τρέχοντας και με σκυμμένο κεφάλι σε διαπραγματεύσεις για να δώσεις ό,τι μπορείς να κουβαλήσεις στην πλάτη σου».

Η αναδίπλωση του “Σουλτάνου” εκτιμάται ότι είναι τακτική κίνηση στα πλαίσια της «Στρατηγικής Πειθαναγκασμού» που συνεχίζει να εφαρμόζει. Η πλέον ΝAVTEX 0977/20 που εκδόθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου εκτός του ότι ισχύει μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου μπορεί ανά πάσα στιγμή  να ανανεωθεί και να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά, ίσως και μέχρι 20-30 Αυγούστου. Αλλά ακόμα και αν δεν ανανεωθεί επειδή δυστυχώς η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία θα επανέλθει όταν αυτή το κρίνει σκόπιμο λόγω ευνοϊκότερων συνθηκών με ότι αυτό σημαίνει παρατεταμένη ένταση με σκοπό να αποδυναμώσει την Ελλάδα.

DW: Κρίσιμος μήνας ο Αύγουστος

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες παγώματος των ερευνών του τουρκικού πλοίου Ορούτς Ρέις για ένα μήνα, είπε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί: «Εφόσον πάμε σε διαδικασίες διαλόγου να περιμένουμε για ένα διάστημα». Η παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ για εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο απασχολεί σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ. Όπως σημειώνουν, μετά την επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν τηρείται στάση αναμονής στα σχέδια του Ορούτς Ρέις, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο μπροστά στο λιμάνι της Αττάλειας. Το Ορούτς Ρέις χθες εφοδιάστηκε με γερανό στη θέση που βρισκόταν και πλέον, περιμένει εντολές…

Κρίσιμος Αύγουστος

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο προσεχής μήνας θα είναι αποφασιστικός για περαιτέρω εξελίξεις. Η Άγκυρα, όπως είναι γνωστό, επιμένει στην άμεση έναρξη εφόλης της ύλης διαλόγου με την Ελλάδα, κάτι που σημείωσε  πριν και ο Ιμπραήμ Καλίν λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων». Πρέπει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο μισό του Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται οι 90 μέρες βάσει της τουρκικής νομοθεσίας και θα μπορεί να ξεκινήσει η αδειοδότηση των τεμαχίων που έκοψε η Τουρκία βάση του τουρκολυβικού συμφώνου. Έτσι τότε η Τουρκία θα μπορεί να δώσει άδειες για να ξεκινήσουν έρευνες κοντά στην Κρήτη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Κάτι που θα βάλει και πάλι φωτιά στην περιοχή…

Exit mobile version