Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας – Ανησυχία για τη διασπορά
ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας – Ανησυχία για τη διασπορά

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας και ειδικά στην Αττική, την ώρα που και στην υπόλοιπη Ευρώπη - και όχι μόνο στα Βαλκάνια - παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας.

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Άνοδο σημειώνουν τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Αττική. Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αποφευχθεί η εκτός ελέγχου εξάπλωση του Covid, καθώς τον Ιούλιο η μέχρι στιγμής διασπορά του ιού παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας. Παρά το καθησυχαστικό γεγονός ότι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ παραμένει χαμηλός και υπό έλεγχο, η κυβέρνηση διαμηνύει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δεδομένου των μετακινήσεων λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Από τις 18 Ιουλίου, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και πελάτες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο- κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα παραμένει σε «πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες και αυτό δεν είναι τυχαίο». «Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας».

35 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Τα εννέα εισαγόμενα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 35 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4227, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1184 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2118 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

Μάσκες… παντού

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους εξετάζει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού. Η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έχει θορυβήσει τους επιστήμονες και έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αποτελεί μια ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ. Η χαλάρωση που παρατηρείται ενισχύει την παρουσία του και προκαλεί ανησυχία για το επόμενο διάστημα.

Η αύξηση των κρουσμάτων στο εσωτερικό -ιδίως στα αστικά κέντρα όπου μπορεί να έχει μεγάλη επικινδυνότητα η διασπορά στην κοινότητα- και τα κρούσματα στα οποία δεν εντοπίζεται η πηγή της μετάδοσης του ιού, είναι αυτά που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία. Μέχρι στιγμής έχουν απαγορευτεί τα πανηγύρια, έχει γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και έχουν ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουλίου, έγιναν 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας καταστημάτων 90 ημερών συνολικά.

Σκέψεις για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου αναφέρει ότι «Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα του Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι. Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες».

Εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, σε διάφορους κλειστούς χώρους, μεταξύ των οποίων τα εμπορικά καταστήματα και οι εκκλησίες. Ήδη πολλοί επιστήμονες εκφράζουν αυτή την άποψη και η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις όταν έχει την εισήγηση της αρμόδιας ειδικής επιτροπής των λοιμοξιωλόγων. Θεωρείται πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική σε περισσότερους κλειστούς χώρους.

Σε καμία περίπτωση από την πλευρά της κυβέρνησης δεν επιθυμούν την δημιουργία πανικού. Ειδικά την στιγμή που η χώρα έχει ανοίξει τα σύνορα της για να υποδεχθεί τουρίστες. «Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηρίζουν την χώρα «όαση ασφάλειας στην επιδημιολογικά φορτισμένη περιοχή μας», αποδίδοντας το αποτέλεσμα αυτό στην κυβερνητική στρατηγική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αναφέρονται στον ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος βοηθά να πραγματοποιούνται στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, την αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που συμβάλλουν ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Γώγος: Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους

Ο καθηγητής Γώγος είπε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση με την αυξητική τάση των κρουσμάτων θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, για να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού Με αυτόν τον τρόπο και οι επαγγελματίες τουρισμού θα μπορούν να ελέγχουν τους πελάτες τους και να τηρούνται τα μέτρα, όπως είπε.

«Η αναστολή των πανηγυριών ήταν το πρώτο βήμα. Αν δυσκολέψουν κι άλλο τα πράγματα, η επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί περαιτέρω μέτρα», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Εξήγησε δε ότι οι διάφανες μάσκες που καλύπτουν το σαγόνι δεν προσφέρουν προστασία και ότι μόνον οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από τον ιό.

Δείτε ακόμη

Λινού: «Φοβάμαι ότι θα έχουμε σύντομα πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων»

“Καμπανάκι” Μητσοτάκη: O κίνδυνος δεν έφυγε, δεν πρέπει να ξεχαστούμε το καλοκαίρι

“Πουτ δε κόβιντ ντάουν”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις