Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Υγιεινό ψήσιμο κρέατος: Πώς θα αποφύγετε τις καρκινογόνες ουσίες
PLUS

Υγιεινό ψήσιμο κρέατος: Πώς θα αποφύγετε τις καρκινογόνες ουσίες

Υγιεινό ψήσιμο κρέατος: Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση ανάμεσα στη μεγάλη κατανάλωση ξεροψημένου, τηγανητού ή ψημένου στο μπαρμπεκιου κρέατος και του καρκίνου στο στομάχι.

Υγιεινό ψήσιμο κρέατος: Όταν ψήνετε το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες παράγονται δύο βασικά συστατικά που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου. Αυτές οι ουσίες, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), μπορούν να βλάψουν το DNA και να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Για να αποφύγετε τον σχηματισμό αυτών των καρκινογόνων ουσιών, καλύτερα να μαγειρεύετε το κρέας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και να αποφεύγετε την άμεση έκθεσή του σε ανοιχτή φλόγα.

Όπως γράφει το ygeiamou πολυκυκλικοί αρωματικού υδρογονάνθρακες σχηματίζονται όταν το λίπος στάζει στην πηγή της θερμότητας (π.χ. στα κάρβουνα), προκαλώντας αναθυμιάσεις και καπνό. Ο καπνός περιβάλλει την τροφή, μεταφέροντας τους καρκινογόνους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες στο κρέας.

Για να μειώσετε την ποσότητά τους, αποφύγετε το ψήσιμο των λιπαρών κρεάτων και αφαιρείτε το ορατό λίπος πριν τα ψήσετε.

Οι ετεροκυκλικές αμίνες σχηματίζονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά όταν είναι καλοψημένο ή καίγεται ελαφρώς. Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση ανάμεσα στη μεγάλη κατανάλωση ξεροψημένου, τηγανητού ή ψημένου στο μπαρμπεκιου κρέατος και του καρκίνου στο στομάχι. Τα άτομα που έτρωγαν καλοψημένο μοσχαρίσιο κρέας, για παράδειγμα, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου συγκριτικά με αυτούς που το έτρωγαν ελαφρά ή μέτρια ψημένο.

Δείτε ακόμη

Αυτός είναι ο υγιεινός τρόπος για να μαγειρεύουμε τα αυγά

Τι θα λέγατε για έναν χυμό με αλόη βέρα;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις