Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αιγαίο τώρα: Σημάδια αποκλιμάκωσης από την Τουρκία και “παιχνίδια” στο Twitter
ΙΣΧΥΕΙ Η NAVTEX

Αιγαίο τώρα: Σημάδια αποκλιμάκωσης από την Τουρκία και “παιχνίδια” στο Twitter

Αιγαίο τώρα: Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Αιγαίο τώρα: Σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η Navtex της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες. Η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα ότι «κρατάει» το Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά αναμένει σήμα από την Αθήνα για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά με συγκεκριμένο πλαίσιο και με τερματισμό των τουρκικών ενεργειών που δυναμιτίζουν το κλίμα, όπως η έκδοση της Navtex και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, υπάρχουν σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, με στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν ότι ορισμένα τουρκικά πλοία γυρίζουν στις βάσεις τους.
Ωστόσο ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παρέμενε αμετακίνητο στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ένα tweet στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ, που ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο. Λίγες ώρες αργότερα το επίμαχο tweet «κατέβηκε» και έγινε νέα ανάρτηση που ανέφερε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

“Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά της με την Τουρκία”, υπογραμμίζει η τουρκική πρεσβεία. “Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Κυπρίων που στοχεύουν στην συμφόρηση της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis την ώρα του αρχικού tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Σε επιφυλακή μέχρι να αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία

Η τάση αποκλιμάκωσης επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κάνουν λόγο για τάση αποκλιμάκωσης, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός στόλος θα αλλάξει τις θέσεις του, αλλά θα παραμείνει σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής, έως ότου αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία, όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τις τελευταίες ώρες.

Το νέο tweet από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ

«Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το νέο tweet που έχει δημοσιεύσει στον λογαριασμό της η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

Παναγιωτόπουλος σε Σακελλαροπούλου για Καστελόριζο: Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν επιστρέψουν στους ναύσταθμους οι στόλοι

Οι κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, οι προκλήσεις Ερντογάν στην Αγία Σοφία μονοπώλησαν τις συζητήσεις και τα πηγαδάκια στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συναντήθηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τον κ. Παναγιωτόπουλο να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τι μαθαίνουμε;

Υπουργός Άμυνας: Εμείς στις θέσεις μας και εκείνοι στις δικές τους…

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Το Ορους Ρέις παραμένει αγκυροβολημενο;

Υπουργός Άμυνας: Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν επιστρέψουν στους ναύσταθμους οι στόλοι… Είμαστε μια χώρα που δεν πλήττει ποτέ. Συγκλονιστική… Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να το δεις, η προσέγγιση πρέπει να είναι πάντα ψύχραιμη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν πολύ υψηλά αντανακλαστικά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τόνισε μάλιστα ότι «Eχουμε γερές πλάτες να στηριζόμαστε» δείχνοντας τον Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την έντονη ενόχληση του για τις προκλήσεις του Ερντογάν. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως αισθάνθηκε βλέποντας την εικόνα μέσα από Αγία Σοφία απάντησε: «Δεν αισθάνθηκα τίποτα λιγότερο από ότι όλοι οι Έλληνες».

Καστελόριζο: Δε φοβόμαστε, ελάτε στο νησί μας

Ερντογάν: Βγείτε στο πεδίο ή αρχίστε διαπραγματεύσεις

Λίγο νωρίτερα, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδόθηκε σε νέο σόου, εξαπολύοντας απειλές προς πάσα κατεύθυνση. «Ή βγείτε στο πεδίο ή αν δεν έχετε τέτοιον σκοπό, αρχίστε το συντομότερο διαπραγματεύσεις» διεμήνυσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος, στη θάλασσα, στους φυσικούς πόρους κανενός, όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τις τελευταίες ημέρες «οι χώρες που κάνουν θόρυβο, ξέρουμε ότι ο σκοπός τους δεν είναι η Αγία Σοφία ή η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά η ύπαρξη του τουρκικού λαού και των μουσουλμάνων σε αυτή την γεωγραφία». «Όσοι έχουν ρητορική και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν συνάδει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και με την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα, αν λαμβάνεται υπόψη το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις», διεμήνυσε. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Άγκυρα απογοήτευσε όσους περίμεναν να υποκύψει, λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και των φίλων της σε γη, θάλασσα και αέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις