Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά – Γερμανία: Νέο ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά – Γερμανία: Νέο ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν

Αγιά Σοφιά - Γερμανία: Ο Γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Αγιά Σοφιά – Γερμανία: Με νέο μήνυμα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Χάικο Μαας, η Γερμανία αντιδρά στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, φανερώντας την αντίθεσή της στην πολιτική των παραβίασεων και προκλήσεων. “Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγιά Σοφιά δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να επιλυθούν και τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.

“Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς η σημασία του μοναδικού αυτού κτηρίου, με το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία”, επισημαίνει ο κ. Μάας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί το Σάββατο, στις εφημερίδες “Rheinische Post” και “General-Anzeiger” και επισημαίνει ότι είναι απαραίτητος ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

“Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθάει ιδιαίτερα σ’ αυτό. Ήδη και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας εμποδίζεται”, επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο κ. Μάας στη συνέντευξή του δηλώνει ακόμη ότι πρέπει να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης, ενώ, σε ό,τι αφορά το μελλοντικό στάτους της Αγιάς Σοφιάς, σημειώνει ότι η UNESCO θα αποφασίσει ποια επίδραση θα έχουν τα μέτρα της Τουρκίας στο καθεστώς της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. “Αλλά εύχομαι τα πράγματα να εξελιχθούν το προσεχές διάστημα κατά τρόπο ώστε να μην απειληθεί ακόμη και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας”, λέει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε ακόμη

Ασύλληπτες δηλώσεις Άγκυρας μετά το κακόγουστο σόου: “Να δουν τι έπαθαν στο Αιγαίο”
Μητρόπολη: Συγκίνηση στον Ακάθιστο Ύμνο – Το μήνυμα Ιερώνυμου
Ακραία πρόκληση στην Αγιά Σοφιά: Υβριστικά συνθήματα των “Γκρίζων Λύκων” κατά της Ελλάδας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις