Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής: Ανάπτυξη και επενδύσεις εν δυνάμει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ανάπτυξη και επενδύσεις εν δυνάμει

Σύνοδος Κορυφής: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει η χώρα και το παραγωγικό της μοντέλο εμφανίζεται μετά την απόφαση για την εκταμίευση στην χώρα μας των 72 δισ. ευρώ.

Σύνοδος Κορυφής: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει την χώρα και το παραγωγικό της μοντέλο εμφανίζεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την παρουσία του στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης και την απόφαση για την εκταμίευση στην χώρα μας του ποσού των 72 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα είναι αρχικά 19 δισ., τα οποία θα έχουν την μορφή της επιχορήγησης και τα 12 με την μορφή δανείου, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάθος επταετίας. Τα πρώτα χρήματα θα εμφανιστούν στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σημαντικό μέρος της απόφασης είναι το γεγονός ότι η ΕΕ θα θέσει τις επόμενες εβδομάδες τους όρους και τις προϋποθέσεις εκταμίευσης του πακέτου στήριξης, αλλά το πρόγραμμα που θα καταθέσει κάθε χώρα για την κατανομή των χρημάτων που της αναλογεί θα φέρει την σφραγίδα της εκάστοτε κυβέρνησης.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Επομένως και πολιτικά και οικονομικά στην χώρα μας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό εμφανίζεται μια τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος, αφού μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο, έρχεται και μια πολύ ικανοποιητική συμφωνία με τους Ευρωπαίους, μέσω της οποίας η χώρα μας αποκτά ρευστότητα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης. Η στάση Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής ενισχύει ακόμη περισσότερο την χώρα μας σε αξιοπιστία τόσο απέναντι στις αγορές, όσο απέναντι και στους ξένους επενδυτές. Στην εσωτερική πολιτική σκηνή ο πρωθυπουργός δύναται να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, καθώς από την μια πλευρά η οικονομική συμφωνία με την Ευρώπη και από την άλλη η «σκανδαλολογία», που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ τον μετατρέπουν ως τον μόνο αξιόπιστο για την διαχείριση του πακέτου ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Σύνοδος Κορυφής: Ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης

Σε οικονομικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης που έλαβε ποτέ η Ελλάδα από την Ευρώπη. Οι λέξεις που σχηματίζονται σε πολλούς από τους συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δύο: Στόχοι και πρόγραμμα. Και η αλήθεια είναι ότι τον τόνο για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων τον έχει δώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος επαναλαμβάνει την φράση «δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα με διάθεση νεοπλουτισμού». Και το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλούς αποδέκτες. Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε εκείνους που νομίζουν ότι η Ευρώπη μας έδωσε χρήματα για να τα διαθέσουμε όπως και όπου θέλουμε εμείς χωρίς έλεγχο και χωρίς καμία προϋπόθεση. Αυτή είναι η πλέον λανθασμένη προσέγγιση της συμφωνίας και αν κάποιοι είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είτε στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι δυστυχώς γελασμένοι.

Και προϋποθέσεις και όροι θα τεθούν και έλεγχος για την πορεία των δράσεων που θα εγκριθούν θα υπάρχει. Το μήνυμα του πρωθυπουργού περί μη αλόγιστης σπατάλης των χρημάτων έχει ως αποδέκτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ως γνωστόν από την θέση που βρίσκονται συνεχώς πλειοδοτούν σε δαπάνες υπέρ όλων των κοινωνικών ομάδων και φορέων, ώστε να γίνουν αρεστοί σε πολίτες και ψηφοφόρους. Και αυτή η περίπτωση έχει αποκλειστεί ήδη από τα πρωθυπουργικά χείλη. Επιπλέον, το μήνυμα Μητσοτάκη έχει ως αποδέκτες και μια μερίδα πολιτών, οι οποίοι νομίζουν ότι με τα χρήματα αυτά θα λυθούν όλες οι οικονομικές απαιτήσεις δεκαετιών. Με δεδομένο λοιπόν ότι όλοι έχουν καταλάβει τι εννοούσε ο Μητσοτάκης με την φράση « δεν θα τα σπαταλήσουμε σαν νεόπλουτοι», πάμε να δούμε τις ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ευθύνη πρώτη να υπάρξει ένα σαφές και κατανοητό από όλους πρόγραμμα δράσεων. Ευθύνη δεύτερη το πρόγραμμα αυτό να περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας χωρίς αποκλεισμούς πολιτών ή επαγγελματικών ομάδων από το πακέτο στήριξης. Ευθύνη τρίτη το πρόγραμμα αυτό να τύχει ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής. Ευθύνη τέταρτη το πρόγραμμα να έχει αυστηρά χρονοδιαγράμματα ώστε να απορροφηθεί σε ποσοστό 100% και όχι να διαφύγουν πόροι, όπως γίνεται για παράδειγμα τόσα χρόνια με τα χρήματα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Και τέλος ευθύνη πέμπτη το πρόγραμμα αυτό να είναι διαυγές και διαθέσιμο σε κάθε έλεγχο και με διαφανείς εκταμιεύσεις χρημάτων σε πρόσωπα και εταιρείες.

Μια ιστορική συμφωνία

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών χαρακτηρίστηκε από πολλούς ιστορική. Όπως ιστορική είναι και η ευκαιρία που δίνεται στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η ευθύνη είναι μεγάλη και η προσπάθεια οφείλει να είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί το διακύβευμα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ: Ή η χώρα αναπτύσσεται οικονομικά και πάει μπροστά ή παραμένει ουραγός των εξελίξεων και προχωράμε τον… αραμπά.

Δείτε ακόμη

Σκληρά λόγια Μητσοτάκη για Τουρκία: “Ταραχοποιός που απειλεί την ειρήνη”
Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς
Βαρουφάκης: «Υπάρχει ψυχραιμία και αισιοδοξία»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις