Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά Τούρκοι: Υβριστικά συνθήματα των “Γκρίζων Λύκων” κατά της Ελλάδας
ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ

Αγιά Σοφιά Τούρκοι: Υβριστικά συνθήματα των “Γκρίζων Λύκων” κατά της Ελλάδας

Αγιά Σοφιά Τούρκοι: Μετά από 86 χρόνια, πραγματοποιήθηκε πλήρης μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, σε μία τελετή που είχε έντονο προπαγανδιστικό χαρακτήρα, με σκοπό να προβληθεί ο Ταγίπ Ερντογάν σαν ηγέτης των μουσουλμάνων που επιστρέφει στους πιστούς ένα ιστορικό μνημείο.

Αγιά Σοφιά Τούρκοι: Υβριστικά συνθήματα εναντίον της Ελλάδας φώναξαν νεαροί “Γκρίζων Λύκων” που μαζεύτηκαν έξω από την Αγιά Σοφιά κατά τη διάρκεια της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής, συνέπεια της προκλητικής απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι οπαδοί των Γκρίζων Λύκων, κρατούσαν σημαίες του Εθνικιστικού Κόμματος MHP και εκτός από το σήμα των Γκρίζων Λύκων έκαναν και το σήμα της Rabia που δανείστηκαν από την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου. Το βίντεο ανέβασε στο twitter o εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπτουλάχ Μποσγκούρντ.

Αγιά Σοφιά: Το οθωμανικό ξίφος

Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος Τούρκος Ιμάμης Ερμπάς, ανέβαινε στον άμβωνα υποβασταζόμενος από οθωμανικό ξίφος. Το ξίφος, σύμφωνα με τον εξόριστο δημοσιογράφο, συμβολίζει την κατάκτηση και το κράτησε ο Ιμάμης θέλοντας να δώσει και άλλη διάσταση στην κίνηση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Ήθελε έτσι να συμβολίσει τα νεο-οθωμανικά σχέδια του σουλτάνου Ερντογάν, που τραβάει διαχωριστική γραμμή από την πολιτική του Κεμάλ Ατατούρκ. Η Τουρκία ονειρεύεται να γίνει ξανά Αυτοκρατορία και μάλιστα ισλαμιστική.

Ο ιμάμης είπε στο κήρυγμά του: “Η λαχτάρα του Εθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει. Οι πόρτες του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ. Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι”.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αναρτήσεις δίνουν το κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα, με εικόνες ανθρώπων να σπεύδουν προς την περιοχή του Σουλτάναχμετ για να γίνουν όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «μάρτυρες της Ιστορίας». Την ίδια ώρα οι εικόνες από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας με τους θρησκευτικούς άρχοντες σε κλίμα κατάνυξης, έχουν κάνει ήδη το γύρο του Διαδικτύου.

Φυσικά, από τον αχανή κόσμο των Social Media δεν λείπουν και οι εθνικιστικές και φανατικές κραυγές πολιτών που διαλαλούν πως η Αγία Σοφία πάντοτε ήταν τζαμί, τουρκική, ισλαμική κ.α.

Αναμφίβολα οι Τούρκοι απολαμβάνουν μια μέρα χαράς για τη χώρα τους, φροντίζοντας να κάνουν γνωστή σε όλο τον πλανήτη τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς από Μουσείο σε τζαμί. Άλλωστε ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως σχεδόν σε κάθε ανάρτηση υπάρχει εκτός από το αγγλικό hashtag και το ελληνικό Αγία_Σοφία.

https://twitter.com/BinayBirol/status/1286572819510370304?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1286572819510370304%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2020%2F07%2F24%2Fpolitics%2Fdiplomatia%2Fagia-sofia-panigyria-kai-prokliseis-sto-twitter-apo-tous-tourkous%2F

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, στη πλειοψηφία τους φιλοκυβερνητικά, για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, που σηματοδοτεί και επίσημα τη μετατροπή και λειτουργία της ως μουσουλμανικό τέμενος. Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα μιλούν για «ιστορικές στιγμές» στην Κωνσταντινούπολη. «Η προσμονή 86 ετών τελείωσε – Το Τζαμί της Αγίας Σοφίας άνοιξε και πάλι για λατρεία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak, που κάνει λόγο για «ιστορικές στιγμές» με την ανάγνωση του κορανίου από τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Η πρώτη προσευχή μετά από 86 χρόνια» είναι ο τίτλος της Χουριέτ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα». «Ο ήχος της προσευχής από τους μιναρέδες τους ακούστηκε και πάλι στην πρώτη προσευχή» σχολιάζει.

«Iστορική Παρασκευή – Πρώτη προσευχή μετά από χρόνια στην Αγία Σοφία» γράφει ο Σοζκού, σημειώνοντας πως η Αγία Σοφία ζει ιστορικές στιγμές, που άνοιξε ξανά για λατρεία μετά από 86 χρόνια.

«Οι αλυσίδες έσπασαν. Άνοιξε η Αγιά Σοφιά» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Σαμπάχ, που μιλάει για «ημέρα ανάστασης» και «86χρονη λαχτάρα» να λειτουργήσει και πάλι ο ναός ως τζαμί.

Με τον προκλητικό τίτλο: «Η Αγία Σοφία είναι η πρώτη είδηση στον κόσμο. Η Ελλάδα τρελάθηκε» η εφημερίδα Μιλιέτ, πανηγυρίζει για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, με αιχμές κατά της χώρας μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις