Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καστελόριζο νέα: Αποτροπή μέσω εθνικής ενότητας επιδιώκει ο Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καστελόριζο νέα: Αποτροπή μέσω εθνικής ενότητας επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Καστελόριζο νέα: Τι επιδιώκει κατά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός - Κρίσιμα για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας αναδεικνύονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Καστελόριζο νέα: Ενιαία εθνική στάση απέναντι στο μέτωπο της τουρκικής προκλητικότητας επιθυμεί να οικοδομήσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κρίσιμα για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας αναδεικνύονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς το Oruc Reis να παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, σύμφωνα με το protothema. Με την Αθήνα να εκπέμπει από την πρώτη στιγμή της έκδοσης της τουρκικής NAVTEX μηνύματα, βασισμένα στο τρίπτυχο “ψυχραιμία – αποφασιστικότητα – ετοιμότητα”, κοινωνούς της ίδιας θέσης επιθυμεί να καταστήσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, αφού η αυριανή προσευχή στην Αγιά Σοφιά ως τζαμί, αλλά και η αμετάβλητη κατάσταση τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο κρατούν σε πλήρη εγρήγορση όχι μόνο τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και συλλήβδην το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Με την εσωτερική πολιτική κατάσταση να αποτελεί διαχρονικά συντελεστή ισχύος για κάθε κράτος, ένα συλλογικό πολιτικό μέτωπο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις δεν αποκλείεται να ανατρέψει ή να τροποποιήσει τους σχεδιασμούς Ερντογάν, ακόμη και την τελευταία στιγμή. Στην κατεύθυνση αυτή, στην ατζέντα των σημερινών συζητήσεων περιλαμβάνεται και η ενημέρωση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, με τα εθνικά θέματα να παραμένουν, ωστόσο, ακλόνητα στην κορυφή των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το πλαίσιο των κατ’ συναντήσεων επιτρέπει, άλλωστε, στους πολιτικούς αρχηγούς να εκθέσουν με άνεση τις απόψεις τους προς τον Πρωθυπουργό, σε αντίθεση με τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών τη δεδομένη χρονική στιγμή, κίνηση η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως σημάδι κλιμάκωσης προς την άλλη -και όχι μόνο- πλευρά.

Προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών διαύλων της ελληνικής πλευράς

Σε μια κίνηση να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης μπροστά στην κλιμακούμενη τουρκική πρόκληση, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέστη χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την προανακριτική επιτροπή με αποτέλεσμα την παραπομπή του πρώην υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, χωρίς ωστόσο η απουσία του από την αίθουσα της Ολομέλειας να προσφέρει άφεση αμαρτιών ως προς τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Αντίθετα, προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών διαύλων της ελληνικής πλευράς (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ), η οποία εντάσσεται στη στρατηγική των “στοχευμένων” κινήσεων που υλοποιεί η Αθήνα για τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων απέναντι στο διεθνή παράγοντα, όπως φάνηκε τόσο από τη συνομιλία του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης ανέλαβε την επικοινωνία με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να διαμορφωθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων σήμερα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα συναντήσεων:

  • Στις 12:30 με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.
  • Στις 13:30, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
  • Στις 18:15 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.
  • Στις 19:30 με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 9:30.

Δείτε ακόμη

Στο “κόκκινο” για τρίτη ημέρα Αθήνα και Άγκυρα – Μπαράζ επαφών, σε επιφυλακή ο στόλος
“Σας κάναμε τον κ@@@ να”, 7.000 ευρώ – Χαμός στο Twitter για τον Μάρκου
“Εσύ ΣΥΡΙΖΑ καημένε, που ξεχνάς τον Ωρωπό!” – Σε ειδικό δικαστήριο παραπέμπεται ο Παπαγγελόπουλος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις