Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ρομά ληστές: Παρίσταναν ενοικιαστές, τεχνικούς της ΔΕΗ, ακόμα και γαλαντόμους
ΕΛΛΑΔΑ

Ρομά ληστές: Παρίσταναν ενοικιαστές, τεχνικούς της ΔΕΗ, ακόμα και γαλαντόμους

Ρομά ληστές: Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ήταν τόσο πειστικοί που έπειθαν τους παθόντες να συγκεντρώσουν τα χρήματα και τα τιμαλφή που είχαν στην οικία τους σε αλουμινόχαρτο ή σε ξύλινη επιφάνεια.

Ρομά ληστές: Ανάλογα με την περίπτωση, παρίσταναν τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, τους τεχνικούς της ΔΕΗ, τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, είτε ακόμη και τους… γαλαντόμους, χαρίζοντας γλάστρες με φυτά!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ένας ήταν πάντα ο στόχος. Να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη των ηλικιωμένων, να μπουν στα σπίτια τους και εκεί με διάφορες τεχνικές να αφαιρούν μετρητά και κοσμήματα και να εξαφανίζονται! Αστυνομικοί της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής μετά από έρευνες, έφθασαν στη σύλληψη δύο Ρομά, μελών της σπείρας, ενώ αναζητούνται άλλα δύο Ρομά, ως μέλη της ίδιας σπείρας.  Ως προς τον τρόπο δράσης, αναφέρει η Αστυνομία,  δύο από τα μέλη της σπείρας, πρωινές, κυρίως, ώρες, κινούνταν με όχημα σε διάφορες περιοχές της Αττικής προς αναζήτηση ηλικιωμένων ατόμων.

Αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τους προσέγγιζαν και προσποιούμενοι τους τεχνικούς Εταιρείας Ηλεκτροδότησης, υπαλλήλους του Δήμου, υποψήφιους ενοικιαστές ή ότι ήθελαν απλά να τους προσφέρουν γλάστρες με φυτά, εισέρχονταν στις οικίες τους. Όταν κατάφερναν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, τους καθοδηγούσαν και τους αποπροσανατόλιζαν με διάφορες προφάσεις κάθε φορά, ενώ παράλληλα οι κατηγορούμενοι ερευνούσαν την οικία και με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

Τα τιμαλφή σε αλουμινόχαρτο!

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ήταν τόσο πειστικοί που έπειθαν τους παθόντες να συγκεντρώσουν τα χρήματα και τα τιμαλφή που είχαν στην οικία τους σε αλουμινόχαρτο ή σε ξύλινη επιφάνεια, για να μην καταστραφούν από τις εργασίες που προφασίζονταν κάθε φορά ότι θα έκαναν ως τεχνικοί στην οικία τους και τεχνηέντως τα αφαιρούσαν. Ηγετικό και συντονιστικό ρόλο είχε ένας εκ των συλληφθέντων, ο οποίος συμμετείχε με φυσική παρουσία σε όλες τις διαπραχθείσες κλοπές, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εναλλάσσονταν.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, για παράβαση του Νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και βία κατά υπαλλήλων. Από τις έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, συσκευών κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικών συνδέσεων, το χρηματικό ποσό των -2.000 ευρώ καθώς και το “επιχειρησιακό” τους αυτοκίνητο.

Κατά τη διερεύνηση της δράσης τους διαπιστώθηκε ότι το αρχηγικό μέλος διοχέτευε τα αφαιρεθέντα κοσμήματα και τιμαλφή σε ενεχυροδανειστήρια ή τρίτα άτομα. Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί εννέα  περιπτώσεις κλοπών στις περιοχές Αλίμου, Βούλας, Χολαργού, Χαλανδρίου και Αγίας Βαρβάρας, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν να υπερβαίνει τις 103.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις