Oruc Reis τώρα: Πού βρίσκεται το πλοίο – Προκαλεί συνεχώς η Τουρκία

ΚΟΣΜΟΣ

Oruc Reis τώρα: Πού βρίσκεται το πλοίο – Προκαλεί συνεχώς η Τουρκία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Oruc Reis τώρα: Η τουρκική εφημερίδα Star αναφέρει πως το Oruc Reis πλαισιώνουν δύο τουρκικές φρεγάτες.

22.07.2020 | 15:37

Oruc Reis τώρα: Ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας βρίσκεται αγκυροβολημένο το τουρκικό ερευνητικό γεωτρύπανο Oruc Reis, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο μετά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Η τουρκική εφημερίδα Star αναφέρει πως το Oruc Reis πλαισιώνουν δύο τουρκικές φρεγάτες.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν επίσης βίντεο και φωτογραφίες που το δείχνουν ακινητοποιημένο στην Αττάλεια.

H κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX για έρευνες νότια του Καστελόριζου σήμανε συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ενώ Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν με αντι-NAVTEX για την ίδια περιοχή όπου σκοπεύει να κάνει έρευνες η Τουρκία, καλώντας όλους τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX.

Συγκεκριμένα, ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε την παρακάτω NAVTEX:

ZCZC HA90
211710 JUL 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 405/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA10-977/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA10-977/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 022059 UTC AUG 20.
NNNN

Με τη NAVTEX η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν στην πρόκληση της Τουρκίας, που εξέδωσε NAVΤΕΧ με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου.

Τουρκία: Η NAVTEX για το Καστελόριζο είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα

Σημειώνεται ότι σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση και -μεταξύ άλλων- αναφέρει πως θα προχωρήσει σε έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου. Συνεχίζοντας, δε, την προκλητική στάση της, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Αν και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως Μέρκελ-Ερντογάν συζήτησαν για Λιβύη, Συρία, κορωνοϊό και τουρισμό, ωστόσο φαίνεται πως στην τηλεφωνική συζήτηση τέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις προκλήσεις της Άγκυρας για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσαν οι κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε το απόγευμα της Τρίτης στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυρία Μέρκελ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να τον συγχαρεί για την επιτυχία της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στις διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης μίλησαν στο τηλέφωνο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο ΠτΔ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είχα προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας. Συζητήσαμε για από κοινού δράσεις αλλά και για την αυριανή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, ενώ το πρωί έγινε δεκτός από το Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, τη συνάντηση των δύο Προέδρων απασχόλησαν οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θέματα που άπτονται των προτεραιοτήτων της ατζέντας της ΕΕ. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική NAVTEX

Exit mobile version