Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά χαλιά: Οι ετοιμασίες ενόψει της προσευχής 24 Ιουλίου
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά χαλιά: Οι ετοιμασίες ενόψει της προσευχής 24 Ιουλίου

Αγιά Σοφιά χαλιά: Άρχισαν να τοποθετούνται και τιρκουάζ χαλιά εντός της Αγίας Σοφίας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά Μέσα αποτελούν προσωπική επιλογή του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν.

Αγιά Σοφιά χαλιά: Τα μοναδικά ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνες, όπως έχει επιβεβαιώσει προ ημερών ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν. Μάλιστα, άρχισαν να τοποθετούνται και τιρκουάζ χαλιά εντός της Αγίας Σοφίας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά Μέσα αποτελούν προσωπική επιλογή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας» ήταν το μεγαλύτερο νεανικό του όνειρο. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι Τούρκοι κατέβασαν τις πινακίδες έξω από την Αγία Σοφία οι οποίες έγραφαν «μουσείο».

Η αυτοψία Ερντογάν στην Αγία Σοφία: Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη Yeni Safak ο επικεφαλής του εργοστασίου που κατασκευάζει τα χαλιά που θα στρωθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τμ εκ των οποίων τα 2.000 τμ είναι έτοιμα. Τα χαλιά θα έχουν βάρος 5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλιοστών, ενώ θα είναι κατασκευασμένα από φυσικό μαλλί ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στην πρώτη προσευχή αναμένεται να δώσουν το “παρών” περίπου 1.000 άτομα, ενώ πλήθος κόσμου θα βρίσκεται έξω από την Αγία Σοφία. Ταυτόχρονα τα θρησκευτικά σύμβολα που δεν συνάδουν με τη μουσουλμανική πλέον ταυτότητα του χώρου, αναμένεται να μεταφερθούν και να εκτεθούν αλλού.

“Απών” ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι στην πρώτη προσευχή που θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιουλίου στην Αγία Σοφία που θα λειτουργήσει πλέον ως τζαμί. Ο Ιμάμογλου θα βρίσκεται στην Άγκυρα προκειμένου να τιμήσει την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης. Δείχνοντας την περιφρόνησή του στην φιέστα που θα στήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει ήδη εκφράσει την διαφωνία του με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί λέγοντας ότι δεν ήταν απαραίτητο να γίνει αυτό. Την ίδια στιγμή Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του τιρκουάζ χαλιού έγινε από τον ίδιο τον Ερντογάν, ενώ είχαν συζητηθεί και άλλα χρώματα. Μάλιστα, στη διάρκεια της επιθεώρησης που έκανε, εξέτασε και το χαλί καθώς ένα μέρος του είχε ήδη τοποθετηθεί.

Δείτε ακόμη

Οι “πόρνες” της Αγιάς Σοφιάς – Χυδαία πρόκληση Τούρκου ιστορικού
Deal! Έδωσαν τα χέρια οι Ευρωπαίοι για το Ταμείο Ανάκαμψης
Το προκλητικό δαχτυλίδι του  Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις