Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά – “πόρνες”: Εξοργιστική ανάρτηση ιστορικού για τα ψηφιδωτά
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αγιά Σοφιά – “πόρνες”: Εξοργιστική ανάρτηση ιστορικού για τα ψηφιδωτά

Αγιά Σοφιά - "πόρνες": Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν ξεκαθάρισε πως τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας θα καλύπτονται από κουρτίνες κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής.

Αγιά Σοφιά – “πόρνες”: Μετά τις τουρκικές προκλήσεις ανήμερα της θλιβερής επετείου από την εισβολή στην Κύπρο, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «γιορτή Ειρήνης», το ζήτημα της Αγίας Σοφίας επιστρέφει στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά οι προκλήσεις ωστόσο δεν ήρθαν από κυβερνητικά χείλη, αλλά από ένα Τούρκο ιστορικό ο οποίος παρομοίασε ψηφιδωτά που βρίσκονται στο μνημείο με… πόρνες. Μάλιστα με ανάρτησή του στο twitter ζητά την αφαίρεσή τους, αφού η παρουσία τους «προσβάλει τον Μωάμεθ τον Πορθητή».

Πρόκειται για τον ιστορικό Εμπουμπέκιρ Σοφούογλου, ο οποίος συνοδεύει την ανάρτησή του με μία εικόνα του ψηφιδωτού της Ζωής της Πορφυρογέννητης. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμά του είχε ανακοινώσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, τονίζοντας πως στις 24 Ιουλίου «το τζαμί θα ανοίξει για προσευχή». Μετά την ανάρτηση του ιστορικού Σοφούογλου, ο Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε πως τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας θα καλύπτονται από κουρτίνες κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής. Η τοποθέτηση του χαλιού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς μέχρι τις 24.07.

Το δαχτυλίδι Μπαχτσελί

Δαχτυλίδι με ανάγλυφο το σχέδιο της Αγίας Σοφίας αγόρασε και φοράει πλέον ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανεβάζοντας μάλιστα και τη σχετική φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαχτσελί είχε εκφράσει την αντίδρασή του στις διεθνείς παρεμβάσεις για το θέμα της Αγίας Σοφίας με γραπτή του ανακοίνωση: «Δεν δίνουμε καν σημασία στους εκβιασμούς και τις επιθέσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενάντια στις δίκαιες προσδοκίες μας για το άνοιγμα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας σε λατρεία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε.

Αγιά Σοφιά: Επικοινωνία Σακελλαροπούλου – Πάπα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Πάπα Φραγκίσκο, μετά και τη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του. Από πλευράς της ξεκαθάρισε ότι η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της Χριστιανοσύνης, το οποίο ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η δε μετατροπή της σε τζαμί απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού.

«Ζήτησα από τον @Pontifex, να ασκήσει όλη του την επιρροή για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Επισήμανα ότι η απόφαση αυτή της Τουρκίας υπονομεύει τα θεμέλια της ανεκτικότητας και βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών», ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της. Να θυμίσουμε ότι η Άγκυρα απηύθυνε πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία αμέσως μετά την αλλαγή του καθεστώτος της σε τζαμί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις