Αθήνα

°C

Τρίτη

21

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετανάστες με ιστιοφόρα: Τους μετέφεραν από λιμάνια της Αττικής και του Αργοσαρωνικού, στην Ιταλία
ΕΛΛΑΔΑ

Μετανάστες με ιστιοφόρα: Τους μετέφεραν από λιμάνια της Αττικής και του Αργοσαρωνικού, στην Ιταλία

Μετανάστες με ιστιοφόρα: Σε επιχείρηση, που οργανώθηκε από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν ως μέλη της οργάνωσης, τρεις Ουκρανοί, δύο υπήκοοι Συρίας κι ένας Έλληνας.

Μετανάστες με ιστιοφόρα: Έναντι 5.500 ευρώ ανά άτομο, κύκλωμα, που αποτελείτο κυρίως από αλλοδαπούς και έναν Έλληνα, αναλάμβανε τη μυστική μεταφορά παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία με ιστιοφόρα σκάφη, μήκους 10 έως 15 μέτρων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε επιχείρηση, που οργανώθηκε από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν ως μέλη της οργάνωσης, τρεις Ουκρανοί, δύο υπήκοοι Συρίας κι ένας Έλληνας.

Όπως προέκυψε, λέει η Αστυνομία, από την, επί πολλούς μήνες, έρευνα, τα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος, δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, με την ακόλουθη μεθοδολογία δράσης (modus operandi): Αρχικά μεριμνούσαν για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, κατάλληλων για τη μεταφορά αλλοδαπών (δια θαλάσσης) από τη χώρα μας προς την Ιταλία. Συγκεκριμένα αναζητούσαν σκάφη μήκους 10-15 μέτρων περίπου, ικανά για τη μεταφορά τουλάχιστον 15 ατόμων κάθε φορά.

Μετά την αγορά των σκαφών, καταχωρούσαν τα σκάφη σε στοιχεία «αχυρανθρώπων», κυρίως υπηκόων Βουλγαρίας, ενώ συνέτασσαν εικονικά πωλητήρια με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Μετακινούσαν τακτικά τα σκάφη σε διαφορετικά λιμάνια της Αττικής και του Αργοσαρωνικού, εναλλάσσοντας συχνά κυβερνήτες και πληρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες έκθεσής τους στις διωκτικές Αρχές.

Δίκτυο ανεύρεσης “πελατών” στο κέντρο της Αθήνας

Εντόπιζαν τους υποψήφιους διακινούμενους μέσω «δικτύου» που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς τους, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας (κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας – στέκια αλλοδαπών κ.λπ.). Ακόμη, φρόντιζαν για την μεταφορά των διακινούμενων στην Κέρκυρα, με συνήθη μέσα μεταφοράς, σε μικρές ομάδες 3-4 ατόμων, καθώς και για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία της πόλης.

Στο τελικό στάδιο, μετέφεραν τα σκάφη σε λιμάνια της Κέρκυρας, πλησίον των ξενοδοχείων όπου διέμεναν οι αλλοδαποί, ενώ κατά την επιβίβαση των αλλοδαπών, μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούνταν ως «τσιλιαδόροι» για τον εντοπισμό τυχόν αστυνομικών ή λιμενικών δυνάμεων.

Σε αστυνομική επιχείρηση σε Κέρκυρα και Αττική, την Παρασκευή 17η Ιουλίου συνελήφθησαν τα έξι μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κάτοικοι εξωτερικού.

Την 17-07-2020, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδίωξαν τη δια θαλάσσης προώθηση 23 αλλοδαπών στην Ιταλία, κάνοντας χρήση του ιστιοφόρου σκάφους, υπό ξένη σημαία.

Από τη Μαρίνα στην Κέρκυρα

Η διακίνηση επιτηρήθηκε, από αστυνομικούς και χαρτογραφήθηκε το δρομολόγιο, που ακολούθησαν τα μέλη της οργάνωσης από μαρίνα της Αττικής μέχρι την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος Κέρκυρα. Πρώτες πρωινές ώρες 17-07-2020, τα μέλη της οργάνωσης κατέπλευσαν το σκάφος σε λιμάνι της Κέρκυρας, όπου ξεκίνησε η επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος, ενώ το προηγούμενο βράδυ οι αλλοδαποί είχαν καταλύσει σε ξενοδοχείο που απείχε ελάχιστα από το λιμάνι, ενώ κατά την επιβίβαση τους στο σκάφος, μέλος της οργάνωσης επιτηρούσε την περιοχή από υπερυψωμένο σημείο.

Το σκάφος εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από περιπολικά σκάφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, ανοιχτά της πόλης της Κέρκυρας, με επιβαίνοντες τον χειριστή – μέλος της οργάνωσης και τους (23) αλλοδαπούς, ενώ παράλληλα, σε επιχείρηση στην Αττική και στην Κέρκυρα, συνελήφθησαν ταυτόχρονα τα υπόλοιπα πέντε μέλη της οργάνωσης. Κατά την έρευνα και κατάσχεση του σκάφους, διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.

Στις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων, πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων καθώς και συμφωνητικά κλπ. έγγραφα, που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις