Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτες: Νέο μεγάλο κύκλωμα
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες: Νέο μεγάλο κύκλωμα

Απάτες: Ο «εγκέφαλος» παρουσιαζόταν τηλεφωνικά σαν διευθυντής ή υπάλληλος τράπεζας για να γίνεται πειστικός.

Απάτες: Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα συστηματικής, οργανωμένης εξαπάτησης πολιτών σε όλη σχεδόν τη χώρα με δήθεν επιστροφή αναδρομικών λόγω παλαιοτέρων κρατήσεων σε συντάξεις η από ασφαλιστικούς φορείς, εξαρθρώνεται από την Ασφάλεια Ρόδου. Ο αρχηγός της οργάνωσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων και τα στοιχεία της Αστυνομίας, προέβαινε σε πληθώρα τηλεφωνημάτων προς ανυποψίαστους πολίτες, κυρίως πρωινές ώρες, που λειτουργούν τα Τραπεζικά Ιδρύματα και είχε τον λόγο του γι’ αυτό.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Τους συστηνόταν ως διευθυντής ή υπάλληλος Τράπεζας, είτε ως ανιψιός Δημάρχου είτε ως υιός Ιερέα και με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων, τα οποία ισχυρίζονταν ότι δικαιούνταν ως αναδρομικά λόγω κρατήσεων παρελθόντων ετών, συνήθως σε συντάξεις, ή από ασφαλιστικούς φορείς, τους έπειθε να καταθέσουν σε διάφορους λογαριασμούς τραπεζών, αντίτιμο, ίσο με τον Φ.Π.Α. του χρηματικού ποσού που δικαιούνται.

Απάτες: Το τέχνασμα της πίεσης του χρόνου

Μάλιστα για να γίνει πιο πειστικός, τους ανέφερε ότι έχει εκδοθεί τραπεζική επιταγή στο όνομά τους, πλην όμως έχει λήξει προ μίας ημέρας ή λήγει την ίδια μέρα και ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντός της αυτής ημέρας, δίνοντάς τους ελάχιστο χρόνο επαλήθευσης των ισχυρισμών του, εκμεταλλευόμενος την πίεση χρόνου με την οποία τους είχε φέρει αντιμέτωπους προς όφελός του και με στόχο να τους εξαπατήσει και να αποκομίσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο περιουσιακό όφελος. Για τη δράση, λοιπόν, της οργάνωσης, που έδρασε σε πανελλαδικό επίπεδο, συνελήφθησαν, στην Κρήτη, την Αττική, την Αχαΐα, την Ηλεία και τις Κυκλάδες, συνολικά δεκαεπτά άτομα κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για συγκρότηση – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απάτης (κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα) και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Στη φυλακή ο εγκέφαλος

Πρόκειται για το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος ημεδαπό ηλικίας 43 ετών, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης για παρόμοιες υποθέσεις, δυο βασικά στελέχη της οργάνωσης (άνδρα και γυναίκα) ηλικίας 20 και 25 ετών και δεκατέσσερις συνεργούς τους – περιφερειακά μέλη. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η εμπλοκή ακόμη τριάντα επτά μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και τρίτο βασικό στέλεχος. Από την αστυνομική έρευνα, που διεξήχθη κατά το τελευταίο 9μηνο, προέκυψαν σημαντικά ευρήματα για το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα: Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, διευκρινίστηκε ο ρόλος τους, η ιεραρχική τους σχέση και η δομή της οργάνωσης, διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες και διασυνδέσεις, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τους (profile), εξακριβώθηκε ο τρόπος – μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi).

Με μορφή πυραμίδας

Αναλυτικότερα, η εγκληματική οργάνωση ήταν ιεραρχικά δομημένη με τη μορφή πυραμίδας, την κεντρική διεύθυνση της οποίας είχε ο 43χρονος, ως αρχηγικό μέλος με βασικά στελέχη – συνεργάτες δυο άνδρες και μια γυναίκα. Παράλληλα στην οργάνωση συμμετείχαν 50 περιφερειακά μέλη. Τα βασικά στελέχη είχαν αναλάβει την στρατολόγηση και ένταξη των περιφερειακών μελών στην οργάνωση, την αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την είσπραξη – ανάληψη των χρημάτων και τη διανομή των κερδών. Ενώ τα περιφερειακά – δευτερεύοντα μέλη προσέφεραν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στη διάθεση της οργάνωσης και βρίσκονταν σε εγρήγορση ως προς την άμεση ανάληψη των χρημάτων που κατέθεταν τα θύματα. Η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 70 περιπτώσεις απατών (41 τετελεσμένες και 29 σε απόπειρα) κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά 380.600 ευρώ, ενώ συνολικά αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν περισσότερες από 604.260 ευρώ.

Πανελλαδική δράση

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάσθηκαν απάτες σε βάρος πολιτών, που διαπράχθηκαν σε βάθος χρόνου από το Δεκέμβριο του 2018 στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Αττική, την Αχαΐα, την Βοιωτία, τη Δράμα, την Ηλεία, την Καρδίτσα, την Κέρκυρα, την Κεφαλληνία, τη Λέσβο, τη Λευκάδα, τη Μεσσηνία, την Πέλλα, την Πιερία, την Πρέβεζα, τη Σάμο και τα Τρίκαλα. Σημειώνεται ότι, τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να μην εντοπιστούν από τις Αρχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περιφερειακά μέλη δεν γνώριζαν τα στοιχεία και φυσικά χαρακτηριστικά του αρχηγικού μέλους. Στην κατοχή των δραστών και σε έρευνες που έγιναν στις κατοικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές συνδέσεις και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, που χρησιμοποιούσαν στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας τους.

Δείτε ακόμη

Άγριο σεξ στο νοσοκομείο Τρικάλων – Σκάνδαλο, τι απαντά η Διοίκηση
Πόσο μας προστατεύει τελικά η μάσκα; Το σκίτσο Μόσιαλου τα λέει όλα
Νεκρή γυναίκα από κορονοϊό: Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις