Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Αγιά Σοφιά: Το σκληρό δημοσίευμα των Financial Times
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν Αγιά Σοφιά: Το σκληρό δημοσίευμα των Financial Times

Ερντογάν Αγιά Σοφιά: "Εάν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ήταν ήδη δύσκολη, το διάταγμα της Αγίας Σοφίας είναι πιθανώς το πιστοποιητικό θανάτου της", γράφει το άρθρο.

Ερντογάν Αγιά Σοφιά: “Η Αγία Σοφία, το κόσμημα του μεγαλοπρεπούς ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης οπλίζεται με σκοπό τη μαζική απόσπαση της προσοχής”, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Finacial Times, στρέφοντας τα “πυρά” τους στον Τούρκο πρόεδρο και στους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν σε αυτή την προκλητική απόφαση. Σύμφωνα με το άρθρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κορυφαία φιγούρα της Τουρκίας αυτόν τον αιώνα, έχει κερδίσει περισσότερες από δώδεκα εκλογικές νίκες που τον οδήγησαν στο να “σκουπίσει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα με μια αυταρχική προεδρία που του επιτρέπει να κυβερνά σαν νεοσουλτάνος. Ωστόσο, βρίσκεται υπό πολιτικό άγχος”.

Όπως τονίζεται, “πέρυσι, το νικητήριό του σερί τσαλακώθηκε από θριάμβους της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα Άγκυρα και σε μια σειρά από άλλα σημαντικά αστικά κέντρα. Αυτά απέδειξαν ότι είναι πολιτικά θνητός”. Το διάταγμα της Αγίας Σοφίας είναι κάτι περισσότερο από θρησκευτικός σοβινισμός, όπως αναφέρουν οι FT και έχει ως στόχο “να συγκεντρώσει τους ακροδεξιούς εθνικιστές από τους οποίους εξαρτάται όλο και περισσότερο ο Ερντογάν. Προβλέποντας την κατακραυγή από το εξωτερικό, από τον Πάπα Φραγκίσκο έως τον Πατριάρχη της Ρωσίας, από την ΟΥΝΕΣΚΟ έως την ΕΕ, από τον Λευκό Οίκο έως το Κρεμλίνο, ο Ερντογάν είχε έτοιμη την απάντησή του: “Εσείς κυβερνάτε την Τουρκία ή εμείς;”.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το άρθρο, αυτό το κήρυγμα έχει πιθανώς περιορισμένη αξία στο εσωτερικό της Τουρκίας και δεν πρόκειται να το αγκαλιάσουν “οι ισχυροί φίλοι του Ερντογάν, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του υπέρμαχου της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως ή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο οποίος θα βασιστεί στους ευαγγελιστές χριστιανούς ψηφοφόρους για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο. Στην Ευρώπη, εάν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ήταν ήδη δύσκολη, το διάταγμα της Αγίας Σοφίας είναι πιθανώς το πιστοποιητικό θανάτου της”.

Δείτε ακόμη

Δένδιας: Αν η Τουρκία επιχειρήσει γεώτρηση, η Ελλάδα θα προασπίσει τα δικαιώματά της
Πομπέο: «Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Τουρκίας»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις