Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ένας άγνωστος πόλεμος
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ένας άγνωστος πόλεμος

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνοριακές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία για τον αρμενικό θύλακο.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνοριακές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες δύο μέρες ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς στρατιώτες από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ενώ την ίδια ώρα έχουν τραυματιστεί αστυνομικοί και στρατιώτες από την Αρμενία. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, από τις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες, ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν. Την ίδια στιγμή, το αντίστοιχο υπουργείο της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τρεις στρατιώτες και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των αψιμαχιών.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εύθραυστη εκεχειρία κατά μήκος των συνόρων τους. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) παρότρυνε τις δύο χώρες να προβούν σε διάλογο, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μία χρόνια διαμάχη

Ο πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια εθνική και εδαφική σύγκρουση που πραγματοποιήθηκε από το 1988 έως τον Μάιο του 1994, στο περίκλειστο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο νοτιοδυτικό Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ της πλειοψηφίας των εθνοτικών Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (που υποστηριζόταν από τη Δημοκρατία της Αρμενίας) και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ενεπλάκησαν σε έναν παρατεταμένο, ακήρυχτο πόλεμο στα ορεινά υψίπεδα του Καραμπάχ καθώς το Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε να περιορίσει το τοπικό αποσχιστικό κίνημα.

Η σύγκρουση έλειψε με επικράτηση των Αρμενίων, αφήνοντας όμως την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε κατάσταση νομικής έλλειψης, καθώς η δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραμένει de facto ανεξάρτητη, αλλά διεθνώς μη αναγνωρισμένη.

Δείτε ακόμη

Μήνυμα Μακρόν σε Ευρώπη: “Μην αφήσετε άλλες δυνάμεις να ελέγξουν τη Μεσόγειο”
Θράσος Τσελίκ: “Η Ελλάδα είναι η μοναδική που δεν πρέπει να μιλά για την Αγιά Σοφιά”
Πολωνία: Οριστική η επανεκλογή του Ντούντα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις