Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / ΑΕΚ – “Αγιά Σοφιά”: Το όνειρο ζωντανεύει
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΕΚ – “Αγιά Σοφιά”: Το όνειρο ζωντανεύει

ΑΕΚ - “Αγιά Σοφιά”: Μετά από 1083 μέρες εργασιών και 7 χρόνια άοκνης προσπάθειας να ξεπεραστούν εμπόδια επί εμποδίων, η “Αγιά Σοφιά” ολοκληρώνεται!

ΑΕΚ“Αγιά Σοφιά”: 1083 μέρες. Τρία χρόνια ακριβώς. Μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, τρία χρόνια ακριβώς θα είναι σε 15 μέρες. Ηταν η 28η Ιουλίου του 2017 όταν τα εκσκαφικά έβαλαν μπρος τις μηχανές τους στο χώρο που για δεκαετίες φιλοξενούσε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, το “Νίκος Γκούμας”. Στο χώρο που σε λίγους μήνες θα δεσπόζει η “Αγιά Σοφιά” το καμάρι κάθε φίλου της ΑΕΚ, το όνειρο γενεών. Το νέο γήπεδο της Ενωσης.

Στο απόγευμα της 27ης Ιουλίου ο Δημήτρης Μελισανλιδης είχε πει πολλά, έμεινε στην ιστορία μία και μόνο κουβέντα. ”Η φλόγα άναψε! Ξεκινάμε αύριο”. Και ξεκινήσανε. Οι εκσκαφείς, οι τσάπες, τα σπαστήρια, Χώμα και βράχια έφευγαν με ρυθμούς για να καθαριστεί ο χώρος. Να επιπεδοποιηθεί, να ανασκαφεί δηλαδη στα επιπεδα που ήταν σχεδιασμένα να πάρουν τη μορφή που πρότασσε η αρχιτεκτονική ομάδα πριν την πρώτη πλάκα και τα έργα της υπογειοποίησης.

Τρία χρόνια πριν ξεκινούσαν οι εκσκαφές

ΑΕΚ – “Αγιά Σοφιά”: “Τίποτα δεν μας σταματά”

Το οικόπεδο καθαρίστηκε, οι εργασίες ξεκίνησαν, και τρία χρόνια μετά είμαστε σε μία φάση που όχι απλά οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί, αλλά ιδανικοί. Το Μάρτιο του 2018 ο πρότζεκτ μάνατζερ του γηπέδου κ. Ανδριόπουλος υπολόγιζε το 2020 ως έτος εισόδου της ΑΕΚ στο νέο στολίδι της. Εκτοτε όμως προέκυψαν πολλά. Ακόμα και παγκόσμια πανδημία, once of a lifetime κρίση. Που ανάγκασε για μήνες τις εργασίες να σταματήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδριόπουλος έχει δηλώσει πως το 2021, τέτοιον καιρό, θα περιμένουμε μέρα την μέρα για την επίσημη είσοδο της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου! “Δεν προβλέπω εμπόδια ή αναποδιές που θα μπορέσουν να εμποδίσουν την ομάδα από το να ξεκινήσει τη σεζόν 2021-22 στο γήπεδό της” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά προ μηνών. 

Καθαρισμός και επιπεδοποίηση χώρου

ΑΕΚ – “Αγιά Σοφιά”: Η ώρα της “ΤΟΜΗ”

Πλέον, με μόλις μερικές εβδομάδες καθυστέρησης, ξεκίνησαν οι εργασίες για να “ντυθεί” και να ολοκληρωθεί το γήπεδο από την εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ. Η θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει πάρει το έργο και στις αρχές του μήνα υπογράφτηκε και η σύμβαση με την Περιφέρεια, σύμβαση με αρχικό προϋπολογισμό 16.129.032 €. Εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση, μάλιστα.

Πλέον η ΤΟΜΗ θα εκτελέσει όλες τις αρχιτεκτονικές εργασίες που μένουν, τα τελειώματα και τον αρχιτεκτονικό εξοπλισμό στο κοίλο του γηπέδου. Αλλά και το ντύσιμο του εξωτερικού και φυσικά και την εγκατάσταση περισσότερων από 30.000 καθισμάτων του γηπέδου. Τόσο των κοινών καθισμάτων, όσο και των ειδικών καθισμάτων στο section των VIP.

Τα πρώτα μπετά

Το έργο της “ΤΟΜΗ”, περιλαμβάνει επίσης τις Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ύδρευσης-αποχέτευσης, τοποθέτηση ειδών υγιεινής, εργασίες κλιματισμού, πυρόσβεσης, υποδομών που αφορούν σε εγκαταστάσεις και ειδικά συστήματα ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, απαραίτητων για τη λειτουργία του γηπέδου.

Τέλος, οι υποχρεώσεις της “ΤΟΜΗ” θα ολοκληρωθούν με τη διαρρύθμιση των δημοσιογραφικών, την πτυσσόμενη σήραγγα (φυσούνα), καθώς και με την εγκατάσταση του high tech συστήματος φωτισμού του αγωνιστικού χώρου!

Ο σκελετός ξεκινά

ΑΕΚ – “Αγιά Σοφιά”: Προτείνει το στολίδι για ευρωτελικό η ΕΠΟ

Με τα έργα σε πλήρη εξέλιξη και το χρόνο παράδοσης πλήρως συμβατό με τις ισχύουσες προβλέψεις, η ΕΠΟ φέρεται έτοιμη να προτείνει στην ΟΥΕΦΑ την “Αγιά Σοφιά”, ως γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον τελικό του 2022 ή του 2023 στο Europa Conference League. Της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης που αναμένεται να ξεκινήσει την μεθεπόμενη σεζόν 2021-22.

Πριν από αρκετό καιρό η ΟΥΕΦΑ είχε προτρέψει τη διοίκηση Γραμμένου της ΕΠΟ να θέσει υποψηφιότητα για διεκδίκηση τελικού της νεότευκτης διοργάνωσης. Τότε, πρώτη επιλογή ήταν το Παγκρήτιο, που είχε δηλωθεί και ως έδρας της Εθνικής. Ομως οι βελτιώσεις και επιδιορθώσεις του άλλοτε στολιδιού του Ηρακλείου έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες και η υποψηφιότητα πάει περίπατο. Έτσι, προβάδισμα φέρεται να παίρνει το στολίδι της ΑΕΚ που θα έχει παραδοθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το επόμενο καλοκαιρι!

Ωρα για τα τελειώματα

Δείτε ακόμη:

Οταν Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρα πολέμησαν για την μπάλα!
Μεγάλο ντέρμπι για το Champions League στο ΟΑΚΑ
Η Ρεαλ κέρδισε 2-1 στη Γρανάδα και απέχει μία ανάσα από τον τίτλο!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις