Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εισαγόμενα κρούσματα Ελλάδα: Νέα μέτρα, πώς θα μπαίνουν τουρίστες από τον Προμαχώνα
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕΡΒΟΙ

Εισαγόμενα κρούσματα Ελλάδα: Νέα μέτρα, πώς θα μπαίνουν τουρίστες από τον Προμαχώνα

Εισαγόμενα κρούσματα Ελλάδα: Μια ηχηρή καμπάνα ήταν τα μέτρα που αποφασίστηκαν μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με αφορμή τα τελευταία δεδομένα στην εξάπλωση του κορωνοϊού, τόσο εντός της χώρας όσο και στα γειτονικά Βαλκάνια, που παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.

Εισαγόμενα κρούσματα Ελλάδα: Συνεχίζει να παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώνεται στη χώρα μας. Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 41 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid 19 , εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ενώ 15 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται στη χώρα είναι σταθερά από την 1η Ιουλίου διψήφιος, καθώς σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα «εισαγόμενα» κρούσματα τα οποία αφορούν σε τουρίστες. Ειδικότερα, μέσα σε 11 μέρες έχουν ανακοινωθεί συνολικά 367 κρούσματα κορωνοϊού, με τα περισσότερα να είναι εισαγόμενα και να εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου και κυρίως στον Προμαχώνα.

Το γεγονός αυτό έθεσε σε συναγερμό την κυβέρνηση με αποτέλεσμα αρχικά να ανακοινώσει το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίσθηκαν στη χώρα και στη συνέχεια, περιορισμούς για την είσοδο τουριστών από την πύλη εισόδου του Προμαχώνα.

Πώς θα μπαίνουν από την Τετάρτη οι τουρίστες από τον Προμαχώνα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ μάλιστα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Αναχώρησαν από την Εύβοια 132 Σέρβοι

Αναχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου απο την Εύβοια οι 87 Σέρβοι τουρίστες που βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό στην Αιδηψό, αλλά και τα υπόλοιπα 45 μέλη του γκρουπ από το Πευκί. Συγκεκριμένα, οι Σέρβοι τουρίστες αποχώρησαν με μισθωμένα οχήματα, στα οποία προβλέπονταν να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μέχρι την Σερβία τα λεωφορεία δεν πραγματοποίησαν καμία στάση, ενώ αν προκύψει ανάγκη ο οδηγός θα επικοινωνήσει με τους αρμόδιους ώστε να του δώσουν οδηγίες.

Σύμφωνα με το STAR κεντρικής Ελλάδος, νέος συναγερμός σήμανε το πρωί του Σαββάτου στις υγειονομικές αρχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 7 Σέρβοι τουρίστες από τους 45, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ στο Πευκί Ευβοίας. Συνολικά τα κρούσματα στην συγκεκριμένη περιοχή είναι 8, αφού είχε βρεθεί θετική στον ιό ακόμα μια 38χρονη έπειτα από έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε στον Προμαχώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι παραμένουν ασυμπτωματικοί. Η επιχείρηση επαναπατρισμού των Σέρβων που παραθερίζουν στην Εύβοια οργανώθηκε έπειτα από επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θανάση Καρακάντζα με τον ΕΟΔΥ.

Ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού και εντός της χώρας

Εκτός από τα εισαγόμενα κρούσματα, ανησυχία προκαλεί και η αύξηση των εγχώριων περιστατικών. Η διασπορά του ιού έχει ανησυχήσει και την κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει την Πέμπτη την έναρξη εκτεταμένων εντατικών ελέγχων πάνω από 300, σε όλους τους χώρους όπου ισχύουν υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στη χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, όπως για παράδειγμα οι αποστάσεις. Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στη Θράκη και κυρίως στην Ξάνθη, ενώ συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται και στην Καστοριά και στη Λάρισα.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Παρασκευή, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα στην Αττική και οκτώ στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα εννέα στην Αττική και τρία στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις