Αθήνα

°C

Τρίτη

19

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτες με πωλήσεις αυτοκινήτων και σκαφών: 8μελής σπείρα “ανέβαζε” παραπλανητικές φωτογραφίες
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες με πωλήσεις αυτοκινήτων και σκαφών: 8μελής σπείρα “ανέβαζε” παραπλανητικές φωτογραφίες

Απάτες με πωλήσεις αυτοκινήτων και σκαφών: Την υπόθεση της εξάρθρωσης της σπείρας ανέλαβαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Αργοστολίου.

Απάτες με πωλήσεις αυτοκινήτων και σκαφών: Ανέβαζαν στο ίντερνετ και ιδιαίτερα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook) φωτογραφίες αυτοκινήτων, διαφόρων μηχανημάτων και σκαφών, τα οποία παρουσίαζαν σαν δικά τους και τα οποία διέθεταν προς πώληση σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ουκ ολίγοι πολίτες, έσπευσαν να δώσουν την απαιτούμενη προκαταβολή για να εξασφαλίσουν την …ευκαιρία να αποκτήσουν αυτοκίνητα η σκάφη σε χαμηλές τιμές. Έσπευδαν μετά να αποστείλουν τα χρήματα σε διάφορους λογαριασμούς που ανήκαν σε άσχετους τρίτους και περίμεναν την παράδοση, η οποία, ωστόσο ποτέ δεν γινόταν. Έτσι, η μόνη οδός που τους απέμενε, ήταν αυτή της καταγγελίας της απάτης στα Αστυνομικά τμήματα της περιοχής του καθενός από τα θύματα.

Την υπόθεση της εξάρθρωσης της σπείρας των απατεώνων, που βρίσκονταν πίσω από την ανάρτηση των ψευδών, παραπλανητικών φωτογραφιών και της είσπραξης των προκαταβολών, ανέλαβαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Αργοστολίου. Μετά από την απαιτούμενη συγκέντρωση των στοιχείων σε μεγάλη επιχείρηση που ξετυλίχθηκε στην Κεφαλονιά, συνελήφθησαν έξι από τους οκτώ εμπλεκόμενους στην ομάδα-πέντε άνδρες και μία γυναίκα- ενώ αναζητούνται άλλοι δύο με γνωστά τα στοιχεία τους για να συλληφθούν.

60.000 ευρώ η ζημιά των θυμάτων

Ενώ τα θύματα των απατών που προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας, έχουν ζημιωθεί με το ποσό των περίπου 60.000 ευρώ, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αργοστολίου η δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία αποκόμιζε, συστηματικά, παράνομα χρηματικά ποσά, από απάτες μέσω διαδικτύου. Ειδικότερα, η εγκληματική ομάδα, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία, η χρονική δράση της οποίας οριοθετείται από τον Οκτώβριο του έτους 2019 έως και σήμερα, αποτελούνταν από οκτώ συνολικά άτομα, έξι από τα οποία συνελήφθησαν, κατά την διάρκεια οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Πέντε ημεδαποί άνδρες στην Κεφαλονιά και μια ημεδαπή γυναίκα, σε περιοχή της Κάτω Αχαΐας Πάτρας. Σε βάρος των έξι συλληφθέντων καθώς και δύο ακόμη ταυτοποιημένων μελών της ομάδας, που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Πώς δρούσαν

«Ως προς τον τρόπο δράσης τους», εξηγεί η Αστυνομία «τα μέλη της ομάδας αναρτούσαν στο διαδίκτυο, κυρίως σε σελίδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ψευδείς αγγελίες πώλησης οχημάτων (αυτοκινήτων, μηχανημάτων, σκαφών κ.α.) και στη συνέχεια αποσπούσαν χρηματικά ποσά από προκαταβολές, που έπειθαν να τους καταβάλουν σε λογαριασμούς τους, για την υποτιθέμενη αγοραπωλησία του οχήματος.

Από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έως τη Σκόπελο και τη Σκιάθο

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας προέβησαν συνολικά σε (30) περιπτώσεις απάτης σε βάρος ατόμων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Ρόδο, Λάρισα, Άρτα, Σέρρες, Κω, Κρήτη, Πύργο, Αχαΐα, Σκόπελο, Σκιάθο κ.α) από τις οποίες οι είκοσι εννέα τετελεσμένες και μια απόπειρα, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 59.104 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος που αποπειράθηκαν να αποκομίσουν ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο, είναι τα ιδιαίτερα μέτρα που λάμβαναν για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που πραγματοποιούσαν, χρησιμοποιώντας πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, τις οποίες ενάλλασσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ήταν δηλωμένες σε άλλα άτομα.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 κινητά τηλεφώνα, μεγάλος αριθμός στελεχών καρτών sim , διάφορα έγγραφα που σχετίζονται με τις παράνομες πράξεις τους, το χρηματικό ποσό των 405 ευρώ καθώς και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις