Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

26

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εκκλησία κορονοϊός – Μέτρα: Παρατείνονται μέχρι τις 21 Αυγούστου
ΕΛΛΑΔΑ

Εκκλησία κορονοϊός – Μέτρα: Παρατείνονται μέχρι τις 21 Αυγούστου

Εκκλησία κορονοϊός - Μέτρα: Παράταση μέχρι και τις 21 Αυγούστου παίρνουν, σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Εκκλησία κορονοϊός – Μέτρα: Παράταση μέχρι και τις 21 Αυγούστου παίρνουν, σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μέτρα ισχύουν για τις εκκλησίες και γενικότερα για τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση: «Η ισχύς της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας «Επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού covid-19, για το χρονικό διάστημα από 6.6.2020 έως και 9.7.2020» (Β’ 2111), παρατείνεται από τη λήξη της έως και τις 21.8.2020».

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16/03 είχε γνωστοποιήσει με ανάρτησή του στο twitter, το κλείσιμο των εκκλησιών κάθε δόγματος και κάθε θρησκείας. Παράλληλα, συνέρχεται και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη διάρκεια της οποίας αναμένεται το θέμα να συζητηθεί εκτενώς.

 

Τι ισχύει σύμφωνα με την ΚΥΑ για τις εκκλησίες

Μέχρι και σήμερα σε ισχύ βρισκόταν Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργείων που ανέφερε μεταξύ άλλων: Ο μέγιστος αριθμός των πιστών στους ναούς είναι 100 πολίτες από 50 που ίσχυε. Επιπλέον θα επιτρέπεται ένας άνθρωπος ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και όχι ανά 10 τ.μ. όπως ίσχυε προκειμένου οι πιστοί να καταφεύγουν και σε άλλους ναούς, ώστε να μην σημειώνονται εικόνες συγχρωτισμού. Σύμφωνα με την ΚΥΑ επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών. Επίσης και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας.

 

Ποιές είναι οι αλλάγές

Οι αλλαγές σε σχέση με προηγούμενη ΚΥΑ κινούνται στη γενικότερη λογική της σταδιακής και προσεκτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων και αφορούν δύο σημεία:

α) η αναλογία ατόμων/επιφάνειας διαμορφώνεται στο ένα άτομο ανά πέντε τ.μ. και

β) για τους χώρους λατρείας πέραν των 500 τ.μ. το ανώτατο όριο ατόμων είναι 100. Πχ σ’ έναν χώρο λατρείας 200 τ.μ. μπορούν να παρευρίσκονται έως 40 άτομα ενώ σ’ έναν χώρο 500 τ.μ. ή 1.500 τ.μ. μπορούν να παρευρίσκονται έως 100 άτομα. Κατά τα λοιπά ισχύουν όλες οι γνωστές προφυλάξεις που ισχύουν ήδη (1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων, σύσταση για τη χρήση μάσκας, φυσικός αερισμός του χώρου κλπ).

 

Δείτε ακόμη

Δυο χρόνια είχε σχέση με τη 15χρονη ο δάσκαλος – Σοκ στην Ερέτρια, δήλωνε ερωτευμένος
Αρπαγή Μαρκέλλας: Σε τεστ DNA υπεβλήθη η 33χρονη, ρωτά επίμονα για την μικρή (vid)
Συλλήψεις οργανωμένων συμμοριών πορτοφολάδων
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις