Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εισαγόμενα κρούσματα Ελλάδα: Σε κίνδυνο η ομαλή πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισαγόμενα κρούσματα Ελλάδα: Σε κίνδυνο η ομαλή πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Εισαγόμενα κρούσματα Ελλάδα: Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές μετά και την αύξηση των εισερχόμενων κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες.

Εισαγόμενα κρούσματα Ελλάδα: Την ανησυχία του σχετικά με το τι θα γίνει ως προς τον αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων που θα δούμε τις επόμενες ημέρες εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Παράλληλα, ο κ. Παρασκευής σχολίασε την αυξητική τάση στα εισαγόμενα κρούσματα που καταγράφεται στη χώρα μας. Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες χώρες -όπως έγινε με τους Σέρβους- θα εξαρτηθούν από δύο παράγοντες:

από το σύνολο των κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στις άλλες χώρες και

από το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων που θα ανιχνεύονται στην Ελλάδα στους διαγνωστικούς ελέγχους.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «καμπανάκι» κινδύνου για τους ταξιδιώτες που έρχονται από κάποια χώρα θα χτυπήσει όταν τα θετικά κρούσματα σε αυτή τη χώρα ξεπεράσουν τα 5 ανά 1.000 άτομα.

Ψύχραιμοι οι κάτοικοι της Θάσου

Για την κατάσταση στη Θάσο, όπου εντοπίστηκαν πέντε Σέρβοι ασυμπτωματικοί φορείς κορωνοϊού, μίλησε ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Κυριακίδης.  Όπως είπε ο δήμαρχος στο Mega, ακολουθήθηκαν όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και τα θετικά κρούσματα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας. Οι τουρίστες είχαν κυκλοφορήσει στο νησί -χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς- για μία ημέρα. Πάντως στο νησί δεν υπάρχει πανικός από πλευράς κατοίκων. Υπάρχει ψυχραιμία και ακολουθούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

126 από το άνοιγμα του τουρισμού

Από το άνοιγμα του τουρισμού, την 1η Ιουλίου, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, έφτασαν στη χώρα, οδικώς ή αεροπορικώς, 126 κρούσματα, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο του κλεισίματος των συνόρων. Από τα 33 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν χθες Τετάρτη 8 Ιουλίου, 21 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για έλεγχο, δύο καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, άλλα δύο στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, ένα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, τρία στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη μοναδική χερσαία πύλη εισόδου της χώρας και πλέον ελέγχους σε όλους τους τουρίστες που περνάνε τα σύνορα από τον Προμαχώνα, θα διενεργούν συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Σε “κόκκινο συναγερμό” Αιδηψός και Νοσοκομείο Λαμίας μετά τους θετικούς Σέρβους τουρίστες

Αναστάτωση υπάρχει στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και στη Λαμία, μετά την αποκάλυψη δύο νέων κρουσμάτων κορονοϊού που αφορούσε ζευγάρι Σέρβων τουριστών. Ένας άνδρας και μία γυναίκα ηλικίας 56 και 55 ετών, βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 σε μοριακή εξέταση που τους έγινε στο Νοσοκομείο Λαμίας νωρίς το βράδυ της Τρίτης (7/7), όπως αναφέρει το Lamiarteport. Το συγκεκριμένο ζευγάρι μαζί με γκρουπ  από τη Σερβία, είχαν φτάσει στην Ελλάδα το Σάββατο 4 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν κλείσουν τα Ελληνικά σύνορα για τους πολίτες αυτής της χώρας και κατέλυσε σε ξενοδοχείο στην Αιδηψό.

Ο άνδρας αδιαθέτησε και επισκέφτηκε μαζί με τη σύζυγό του το Κέντρο Υγείας Αιδηψού, από όπου τους παρέπεμψαν στο Νοσοκομείο Λαμίας. Μάλιστα η μετάβαση τους από τη Βόρεια Εύβοια στο Νοσοκομείο Λαμίας έγινε με ταξί! Από τη στιγμή που τα τεστ βγήκαν θετικά, σήμανε συναγερμός στο Νοσοκομείο και στην Πολιτική Προστασία και φυσικά στη Γενική Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΣτΕ, που ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου ιχνηλάτησης των επαφών των δύο Σέρβων και κυρίως του εντοπισμού του ταξιτζή που τους μετέφερε.

Το πρώτο βήμα έγινε γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αιδηψό μετέβησαν ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να ξεκινήσουν τα τεστ, παρουσία και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Καρακάντζα. Συνολικά θα εξεταστούν και τα 80 άτομα που απαρτίζουν τρία διαφορετικά γκρουπ που έχουν καταλύσει σε ισάριθμα ξενοδοχεία της Αιδηψού, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους στη Βόρεια Εύβοια, καθώς βρίσκονται στην περιοχή από το Σάββατο.

Το ζευγάρι των Σέρβων παρέμεινε για προληπτική νοσηλεία – καραντίνα στο πέτρινο κτίριο του Νοσοκομείου Λαμίας. Ο άνδρας εκδήλωσε ήπια συμπτώματα, που ουσιαστικά τον ανάγκασαν να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ενώ η σύζυγός του είναι ασυμπτωματική.

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα

Με τον φόβο ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού “εισαγόμενων” κρουσμάτων, εν μέσω θέρους, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα αριθμητικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από την καταγραφή του ΕΟΔΥ. Στο μικροσκόπιο των επιδημιολόγων βρίσκονται οι κατ΄εξοχήν τουριστικές περιοχές της χώρας: Αύξηση παρατηρείται και στα νησιά του Αιγαίου, η οποία ωστόσο δεν ξεπερνά τα 8. Αντιστοίχως, στα νησιά του Ιονίου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 6 και στην Κρήτη κατά 3.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις