Παππάς – Καλογρίτσας: Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, μυστήριο με την… White Porscha

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς – Καλογρίτσας: Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, μυστήριο με την… White Porscha

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παππάς - Καλογρίτσας: Όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας ως αποκαλύψεις ο Χρήστος Καλογρίτσας σχετικά με το ρόλο του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, στοχεύουν στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Νίκο Παππά.

07.07.2020 | 09:27

Παππάς – Καλογρίτσας: Ενώ έχει βουίξει η χώρα για τον Νίκο Παππά, κυρίως δε μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα για όσα “σκοτεινά” συνέβαιναν κατά την περίοδο των τηλεοπτικών αδειών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αγαπημένος του Αλέξη Τσίπρα, κάνει σα να μην συμβαίνει τίποτα… Αυτή η στάση ερμηνεύεται από πολιτικούς και νομικούς κύκλους ως άμυνα και ταυτόχρονα ανησυχία για τυχόν νέα στοιχεία που μπορεί να δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα.  Ήταν 8 Ιουνίου 2016 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε στη Νέα Σμύρνη εκδήλωση για την διαπλοκή και το ρόλο των ΜΜΕ, λίγες ημέρες πριν κατατεθούν οι φάκελλοι στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Στο πάνελ των ομιλητών βρίσκεται ο Νίκος Παππάς και στο πλευρό του ο Κώστας Αρβανίτης, τότε διευθυντής του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο».

Στην πρώτη σειρά κάθεται ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Τοξότης», που είχε εξαγοράσει την εταιρεία «Μέδουσα», που ανήκε στο πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, Παύλο. Ο κ. Καλογρίτσας χειροκροτεί τον τότε υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής καθώς κατακεραυνώνει στην παρέμβαση του την διαπλοκή πολιτικής και ΜΜΕ. Δύο μήνες αργότερα ο «κόκκινος εργολάβος», όπως τον αποκαλούσαν όλοι, πήρε μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες επιχειρώντας με άδειο ωστόσο πορτοφόλι. Αλλά… ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβρισκε τη λύση!

Την φωτογραφία είχε αναρτήσει τότε στο Twitter και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου με το σχόλιο: «Να είμαστε αντικειμενικοί, επιτυχημένη η εκδήλωση Σύριζα με θέμα: ΜΜΕ & διαπλοκή».

3 εκ. στο Documento

Τέσσερα χρόνια μετά, με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο κ. Καλογρίτσας κατονομάζει το «White House», δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ και τον τέως υπουργό Νίκο Παππά, ότι συντόνιζαν και καθοδηγούσαν την ανάληψη από τον κολοσσό CCC 3.000.000 ευρώ ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, τα οποία κατέληξαν, τελικά, στην εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη.

Στην μηνυτήρια αναφορά της πλευράς Καλογρίτσα περιλαμβάνεται e-mail που έγραψε στις 27 Αυγούστου 2016 ο Φουάντ Χούρι, εκ των ιδιοκτητών της CCC, στον κ. Καλογρίτσα όπου γίνεται, μάλιστα, λόγος για κάποιον με την κωδική ονομασία White Porscha και αναφέρει: «Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή. Οι επικεφαλής, ο Λευκός Οίκος και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνει σε αυτή τη φόρμουλα…». Σύμφωνα με πληροφορίες, White Porscha στα αραβικά σημαίνει «άμωμος ύπαρξη», δηλαδή «το αμόλυντο ον», ο Θεός.

«White House» όπως… Μαξίμου

Επειδή ο κ. Καλογρίτσας δεν διέθετε τα αναγκαία κεφάλαια, τη διαδρομή χρηματοδότησης του εγχειρήματος για να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ Channel περιέγραψε δημόσια χθες ο οικονομικός του σύμβουλος, Κυριάκος Τόμπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Ο κ. Τόμπρας επιβεβαίωσε ότι η κωδική ονομασία «White House» αντιστοιχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού έτσι είχε επιλεγεί να αποκαλείται από τους Συριζαίους.

Ο κ. Τόμπρας εξήγησε πως το κανάλι Καλογρίτσα θα «χτιζόταν» σε δύο φάσεις μετά από τη συμφωνία του τελευταίου με τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC συμφερόντων Χούρι, εξασφαλίζοντας για τον σκοπό αυτό 50 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη φάση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ περιλάμβανε την κατάθεση 3 εκατομμυρίων για την εγγυητική -εξασφαλίζοντας τη σχετική τηλεοπτική άδεια στην πλευρά Καλογρίτσα και «τα υπόλοιπα 22 για να μπορέσει να στηθεί το κανάλι και την πρώτη δόση», ενώ στη δεύτερη φάση επίσης ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, θα προχωρούσε η λειτουργία της «επένδυσης», ανέφερε ο κ. Τόμπρας.

Καλογρίτσας – Παππάς: Γνώριζε ο Τσίπρας;

Η ΝΔ και η αντιπολίτευση καλούν επίμονα τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει σαφείς απαντήσεις για τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. «Ποια είναι η “άμωμη ύπαρξη” από την οποία ξεκινούσαν όλα; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό; Για όλα αυτά, που είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία, αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα, την στιγμή που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν απίθανο ο κ. Παππάς να ενεργούσε χωρίς να ενημερώνει για τις κινήσεις του τον κ. Τσίπρα.

Πέτσας: «Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα»

Στην κατεύθυνση αυτή, «ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί”, όπως έλεγε ο Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων αδιανόητων πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για τις εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ; Η σιωπή του διευρύνει το πολιτικό κατηγορητήριο στη συνείδηση των πολιτών», πρόσθεσε.

Γεραπετρίτης: Ο τέως πρωθυπουργός έχει ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί

«Ο τέως πρωθυπουργός έχει την ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί ρητά» στην υπόθεση Καλογρίτσα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως είναι «προφανές» το γεγονός ότι «βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή στο μέσο μίας σειράς από αποκαλύψεις, για τις οποίες ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, μόνο πολιτικές εικασίες μπορούν να υπάρξουν για το ζήτημα αυτό. Διαφαίνεται ότι υπήρξε μία διασύνδεση μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης», κατηγορώντας την προηγούμενη διακυβέρνηση για «διάχυτο πολιτικό νεοπλουτισμό», ενώ όπως φάνηκε -συμπλήρωσε- έγινε μα συντονισμένη επιχείρηση, ώστε «οι βραχίονες της εξουσίας να ελεγχθούν».

Στο ερώτημα, δε, εάν κατά την εκτίμησή του γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός όσα συνέβαιναν, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Εγώ, που είμαι χωροταξικά και πολιτικά πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, εικάζω ότι τις δικές μου ενέργειες τις γνωρίζει καθημερινά ο πρωθυπουργός. Αν συνέβαινε να αναλάβω εγώ μία πολιτική πρωτοβουλία ερήμην ή εν αγνοία του πρωθυπουργού, τότε ο δρόμος θα ήταν απλώς η απόλυση.

Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο ηθικό ζήτημα, να τοποθετείσαι, όταν ένα πολύ κοντινό σου στέλεχος βρίσκεται εν τω μέσω μίας τέτοιου τύπου πολιτικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, οφείλονται απαντήσεις απέναντι στην κοινωνία, όπως και η κοινωνία οφείλει να είναι σε δημοκρατική εγρήγορση -κι αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση- έτσι ώστε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης των θεσμών να βρίσκει σύσσωμη την κοινωνία απέναντι».

Βούτσης: Υπάρχει θέμα δημοκρατίας

Για ζήτημα δημοκρατίας από τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα πράγματα, μίλησε ο Νίκος Βούτσης στο κανάλι της Βουλής, αναφέροντας ότι η «τοξικότητά» που, όπως είπε, επιδιώκει η κυβέρνηση με τη «σκανδαλολογία», είναι «μέρος του επιχειρούμενου αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των εξελίξεων».

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η σκανδαλολογία, στην οποία έχουν επιδοθεί “κύκλοι” τον τελευταίο μήνα, προφανώς με την επίνευση, την ανοχή και τη στήριξη και της κορυφής της ηγεσίας της ΝΔ, έχει ως μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό από αυτά τα κεντρικά ζητήματα, στα οποία τώρα θα πρέπει κανείς να πάρει θέση».

Ζαχαριάδης: «Ο Ν.Παππάς κρίνεται, κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο»

Πάντως, «αυτά που λέει ο κ. Καλογρίτσας θα πρέπει να τα αποδείξει αλλιώς είναι λασπολογία» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης στο Radio North 98. «Ο κ. Παππάς κρίνεται, δεν είναι κανείς στο απυρόβλητο», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ωστόσο πως «ο κ. Παππάς δεν κρύβεται, αφού βγαίνει στα κανάλια, δίνει συνεντεύξεις και αυτό δείχνει πολιτικό θάρρος». Όσον αφορά στην αποπομπή του Ν. Παππά, που ζητεί η ΝΔ, ο κ. Ζαχαριάδης έκανε λόγο για ανθρωποθυσίες: «Αυτή τη στιγμή κάποια πρόσωπα από τον δικό μας χώρο θεωρούμε ότι δέχονται μια άδικη και επιθετική στοχοποίηση. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να προχωρήσουμε, σ’ αυτή τη φάση, σε ανθρωποθυσίες».

Γεωργιάδης: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν διώξει τον κ. Παππά, τότε γνώριζε»

Με φόντο τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος, «φαίνεται ότι εκεί στα πέριξ του κ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολούνταν πολύ περισσότερο με το πως θα ορίσουν τις σχέσεις των επιχειρηματιών με την εξουσία,παρά με τα προβλήματα του κόσμου» δήλωσε στον Θέμα 104, 6 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Για το λόγο αυτό, «ο κ. Τσίπρας πρέπει να τον διώξει. Αν ο κ. Τσίπρας δεν διώξει τον κ. Παππά, τότε γνώριζε» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας πως «αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα», ο κλήρος πέφτει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιδράσει, αλλιώς δεν υφίσταται ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Στην κατεύθυνση αυτή, «είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνει ο Τσίπρας» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς περιέγραψε πως «δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν ξεκαθαρίσει το κυβερνητικό του παρελθόν». Ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε ακόμη πως «ο κ. Τσίπρας είναι σε μια φάση στη ζωή του που πρέπει να πάρει αποφάσεις», καταλήγοντας, ωστόσο, ότι «εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάρει, γιατί τα έκανε όλα ο ίδιος».

ΚΙΝΑΛ: Ο κος Τσίπρας δεν μπορεί να παριστάνει τον «Μοσκιό»

«Όσα αποκαλύπτονται είναι συγκλονιστικά. Όχι τόσο απρόσμενα για όσους «παροικούν την Ιερουσαλήμ» αλλά συγκλονιστικά και αποκαλυπτικά των έργων και ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τον απλό κόσμο. Ανθρώπους που όταν είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται στα χρόνια της κρίσης, ακούμπησαν τις ελπίδες τους σε ανθρώπους που αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών τους» ανέφερε ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Όθωνας.

«Για τον κόσμο αυτόν το περιβόητο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα ήταν η τελευταία κλωστή που τους συνέδεε. Θα έχετε ακούσει και εσείς “ήταν ψεύτες, ήταν λίγο άμαθοι, δεν ήταν και τόσο ικανοί στην διακυβέρνηση αλλά ήταν τίμιοι” Αυτό το τελευταίο καταπίπτει αυτές τις μέρες με μεγάλο κρότο και αναδύει μεγάλη δυσοσμία» τόνισε ο ίδιος, ενώ για την «πολυσχιδή δράση του Παππά», ο κ. Όθωνας επισήμανε ότι «ήταν «ο αντ’ αυτού», όλοι ήξεραν και εντός και εκτός Κυβέρνησης ότι είναι το δεξί χέρι, ο άνθρωπος που εκπροσωπεί και συνομιλεί έναντι του Πρωθυπουργού και αυτός ήταν ο ρόλος του, ως Υπουργός Επικρατείας εκείνη την περίοδο και στην συνέχεια ως Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της κ. Γεννηματά τόνισε ότι «ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να παριστάνει τον “Μοσκιό”. Οφείλει ο ίδιος να απαντήσει αν δεν ήξερε, δεν άκουγε ή συγκάλυπτε ή ενορχήστρωνε». «Σ’ αυτά τα ερωτήματα προφανώς οφείλει μια απάντηση την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει αλλά δεν θα την αποφύγει» κατέληξε ο κ. Όθωνας.

Και οι νέες βόμβες Μιωνή

Σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Χθες έριξε νέα βόμβα αναφερόμενος στο παραδικαστικό κύκλωμα, υποστηρίζοντας πως δεν γνώριζε την ύπαρξή του μόνο ο Νίκος Παππάς, αλλά και άλλοι. Μάλιστα, προσθέτει ότι κάποιοι, από τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, θα χάσουν τον ύπνο τους για τη δράση του μεγαλύτερου παραδικαστικού κυκλώματος από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Τις καταγγελίες ερευνά η εισαγγελία Αθηνών.

Exit mobile version