Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Κοντά στο “κόκκινο” όριο – Ανησυχία προκαλεί ο τουρισμός

ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Κοντά στο “κόκκινο” όριο – Ανησυχία προκαλεί ο τουρισμός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην χώρα μπορεί να βρεθούν τους επόμενους τρεις μήνες μερικές χιλιάδες θετικοί τουρίστες. Η κατάσταση θα θεωρείται ελεγχόμενη αν καταγράφονται έως και 5 θετικά κρούσματα ανά 1.000 επισκέπτες.

07.07.2020 | 11:55

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να πλησιάζει το “όριο” των 50 την ημέρα που έχουν θέσει οι λοιμωξιολόγοι, το καλοκαίρι εξελίσσεται σε ένα επικίνδυνο παζλ και “πρόβλημα” που ανησυχεί τόσο το ιατρικό όσο και το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ήδη από την 1η Ιουλίου το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην καθημερινή ενημέρωση, ενώ ο Χαραάλαμπος Γώγος είδε δηλώσει προ ημερών πως “καμπανάκι κινδύνου ως προς τα κρούσματα στη χώρα θα χτυπήσει γύρω στα 50-100 κρούσματα ημερησίως, ιδιαίτερα αν αυτό επαναληφθεί για 3-4 μέρες συνεχόμενα”.

Ιδιαίτερη ανησυχία εμπνέουν τα 43 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, από τα οποία 36 καταγράφηκαν στον Προμαχώνα, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση στο να κλείσει τα σύνορά μας με τη Σερβία. Στη Σερβία τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε τις ελληνικές Αρχές να απαγορεύσουν σε οχήματα με σέρβικες πινακίδες να εισέρχονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Μόνο την Κυριακή 5 Ιουλίου, επιβεβαιώθηκαν στη χώρα 302 νέα κρούσματα, ενώ ανακοινώθηκαν και πέντε νέοι θάνατοι. Οι Σέρβοι τουρίστες επέστρεψαν στις πόλεις τους ενώ 11 από αυτές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα της χώρας, το Βελιγράδι. Στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Σύμφωνα με την ΥΠΑ, απαγορεύονται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 όλες οι πτήσεις μετακίνησης επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και είσοδος στη χώρα μας Σέρβων τουριστών.

Ο Προμαχώνας

Τα στοχευόμενα δειγματοληπτικά τεστ που πραγματοποιούνται από τα τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ο διαβατηριακός έλεγχος, η αυξημένη κίνηση των διερχόμενων αυτοκίνητων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Προμαχώνας παραμένει η μοναδική πύλη τουριστικής διέλευσης από τα χερσαία σύνορα της χώρας, δημιούργησαν τρομερές καθυστερήσεις στα σύνορά μας και αναμονές πολλών ωρών. Η πλειονότητα των διερχόμενων τουριστών προέρχονταν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και Έλληνες μετανάστες κυρίως από τη Γερμανία. Λιγοστοί είναι επίσης οι τουρίστες που προέρχονται από την Ουκρανία, ή τη Ρωσία κάποιοι εκ των οποίων διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

210 κρούσματα σε ένα μήνα στην Ξάνθη

Από την 1η Ιουλίου έχουν καταγραφεί 85 εισαγόμενα κρούσματα, ενώ το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου είχαν καταγραφεί 98 εισαγόμενα κρούσματα. Η αύξηση σύμφωνα με τους ειδικούς που παρακολουθούν καθημερινά το “ημερολόγιο της πανδημίας” είναι αναμενόμενη μετά το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού, ενώ το βλέμμα τους είναι στην Ξάνθη, μια κύρια εστία μολύνσεων που έδωσε τη Δευτέρα τέσσερα νέα κρούσματα από τα διακόσια περίπου που έχουν ανιχνευθεί αφότου ξέσπασε η τοπική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα Βαλκάνια

Η ημερήσια αναφορά της Δευτέρας, μόλις 7 κρούσματα από το όριο των 50, των 43 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στα χερσαία μας σύνορα, τα μόνα ανοιχτά αφού οι πύλες από την Αλβανία, τη βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία είναι κλειστές, εντείνουν την προσοχή και τους ελέγχους. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή και με 12 κινητές Ομάδες διενεργούν τεστ όλο το 24ωρο. Η πλειονότητα των χθεσινών κρουσμάτων (20 από τα 36) αφορούσε τουρίστες από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα (16) αφορούσαν κατοίκους άλλων χωρών.

Οι αποφάσεις από τούδε και στο εξής για την είσοδο τουριστών από τα Βαλκάνια στη χώρα θα εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση αυτά θα λαμβάνονται και οι σχετικές αποφάσεις. Η επιδημιολογική εικόνα των Βαλκανίων, που επισκιάζεται από μεγάλες χώρες, είναι εξαιρετικά δυσάρεστη με σταθερά να αυξάνονται τα κρούσματα παρά την καλοκαιρία, από την άρση του λοκντάουν και μετά και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Εκτός από τη Σερβία, η Βουλγαρία είχε περίπου 200 κρούσματα σε μια ημέρα, ενώ Ρουμανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μετρούν χιλιάδες νέα κρούσματα σε λίγες ημέρες.

Ο φόβος για τα “ορφανά κρούσματα”

Ένα στοιχείο που ανησυχεί τους ειδικούς και την κυβέρνηση είναι ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων και η ανεύρεση της ταυτότητας προέλευσής τους. Για τους ειδικούς, αυτά κυρίως τα κρούσματα και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ανήκουν στην πιο “επικίνδυνη κατηγορία” και είναι το πιο δύσκολο να ανιχνευθούν ή να αναζητηθεί η ταυτότητά τους. Το όριο των ορφανών κρουσμάτων είναι 20-25 την ημέρα.

Η ανησυχία εντείνεται καθώς τις επόμενες ημέρες περιμένουμε χιλιάδες αφίξεις τουριστών που οπωσδήποτε θα ανεβάσουν το όριο των κρουσμάτων. Το όριο είναι έως 5 θετικά κρούσματα ανά χίλιους τουρίστες και 3 ανά χίλιους τουρίστες που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες. Οι αρχές δε σταματούν να επισημαίνουν την σπουδαιότητα της τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, για τις οποίες κρούουν κάθε μέρα τον κώδωνα του κινδύνου.

“Καμπανάκι” Βατόπουλου για τα πανηγύρια

Την ανησυχία του για τον συνωστισμό στα πανηγύρια, μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν σε Αλίαρτο και Γουδή μετέφερε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. “Περισσότερο με ανησυχούν τα πανηγύρια που μπορεί να είναι πιο μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης, Είδατε τι συμβαίνει στη Σερβία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Ερωτηθείς αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για αυτού του είδους τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ο καθηγητής Μικροβιολογίας απάντησε ότι “σε πρώτη φάση θα πρέπει να το δουν οι τοπικοί παράγοντες. Καταλαβαίνω ότι ένα πανηγύρι για ένα μικρό χωριό είναι το σημαντικότερο γεγονός του έτους, αλλά ένα τέτοιο πανηγύρι μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα σε υγειονομική βόμβα, αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους”.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι “όλοι πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την κατάσταση με ον κορονοϊό”, προσθέτοντας ότι “είναι μια κατάσταση ασταθής αλλά ελεγχόμενη”. Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε, επίσης, “αναμενόμενο” το ότι υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα γιατί, όπως είπε, “ξέραμε ότι όταν ανοίξουν τα σύνορα με χώρες που έχουν περισσότερα κρούσματα από εμάς ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα”. “Το ότι τα βρίσκουμε είναι καλό γιατί σημαίνει ότι το σύστημα είναι καλό. Η συμβουλή μου είναι ότι πρέπει ο κόσμος να πειθαρχήσει στα μέτρα”, πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

“Το ότι δεν έχουμε κρούσματα οφείλεται στο ότι πήραμε μέτρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά σημαίνει ότι το αντιμετωπίζουμε”, κατέληξε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σύψας: Βράζει ο κορονοϊός στα βόρεια σύνορα

Τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας για τα λεγόμενα “ορφανά κρούσματα” εξέφρασε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Πρόκειται για περίπου 120 κρούσματα που αφορούν σε Έλληνες πολίτες και οι λοιμωξιολόγοι δεν γνωρίζουν από πού προήλθαν. Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα πρόκειται για κρούσματα που δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά και στην κοινότητα. “Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας” δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, δε, ότι από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα.

“Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα” τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ενώ σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλάζουν κάθε μερα αναλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας.

Για τα πανηγύρια και τον συγχρωτισμό

Αναφορικά με τα πανηγύρια και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες αναρωτήθηκε: “πώς θα νιώσουν οι διοργανωτές αν αρρωστήσουν 10 άτομα από αυτή την εκδήλωση ή πεθάνει κάποιος προσθέτοντας. Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι”.

Πιθανότητα για νέα μέτρα

“Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις”, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι δυναμική και πως οι επιλογές είναι 2: Η μια είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και η άλλη είναι επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. “Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία”.

Ως προς το εμβόλιο είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσεως 3, δηλαδή βρίσκονται σε φάση τελικής μελέτης. “Ενδεχομένως όντως να έχουμε αδειοδότηση ενός ή 2 εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο”.

Exit mobile version