Ένιο Μορικόνε πέθανε: Απεβίωσε ο πολυβραβευμένος Ιταλός συνθέτης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένιο Μορικόνε πέθανε: Απεβίωσε ο πολυβραβευμένος Ιταλός συνθέτης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ένιο Μορικόνε πέθανε: Ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών.

06.07.2020 | 10:20

Ένιο Μορικόνε πέθανε: Πέθανε ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε σε ηλικία 92 ετών, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Πριν από λίγες μέρες ο «μαέστρο» είχε υποστεί κάταγμα στον μηρό από πτώση που αποδείχθηκε μοιραία. Ο Μορικόνε σπούδασε στο Ωδείο Santa Cecilia στη Ρώμη, όπου αποφοίτησε με τρομπέτα. έγραψε τη μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα μουσικά έργα.

Η καριέρα του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συνθετικών ειδών, που τον καθιστούν έναν από τους πιο ευπροσάρμοστους, παραγωγικούς και σημαντικούς συνθέτες soundtrack όλων των εποχών. Η μουσική του Morricone έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες. Ως νεαρός διευθυντής RCA, βοήθησε επίσης να διαμορφώσει τον ήχο της ιταλικής δεκαετίας του εξήντα, κάνοντας τραγούδια όπως το Sapore di sale, το Se τηλεφώνημα και τις επιτυχίες του Edoardo Vianello.

Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής

Από το 1946 ο Ένιο Μορικόνε έχει συνθέσει περισσότερα από 100 κλασσικά κομμάτια. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, υπηρέτησε ως επιτυχημένος ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA. Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πωλ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα. Όμως, ο Μορικόνε έγινε παγκοσμίως γνωστός συνθέτοντας μουσική (την περίοδο 1960-75) για ιταλικά γουέστερν από σκηνοθέτες όπως ο Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι, όπως η Τριλογία των δολαρίων (Για Μια Χούφτα Δολάρια, Μονομαχία Στο Ελ Πάσο και Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος).

Το 2007, ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας Μισητοί 8. Ο Μορικόνε έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

Το μυστικό ενός διαχρονικού και ευτυχισμένου γάμου;

Να είστε αληθινός ο ένας με τον άλλον, ειλικρινής και να λέτε πάντα την αλήθεια. Υπήρχε επίσης το γεγονός πως με τη Μαρία έχουμε τέσσερα παιδιά.

Η οικογένειά μου υπέφερε από το ωράριο μου

Ήμουν πάντα ή στο στούντιο ή κλεισμένος κάπου να γράφω μουσική. Οπότε, δεν είχα το χρόνο να διαθέσω σε αυτούς όπως θα έπρεπε. Η γυναίκα μου μεγάλωσε τα παιδιά μας μόνη της. Οπότε αποφάσισα να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Και έτσι έκανα.

Exit mobile version