Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προμαχώνας σύνορα ουρές: Άνοιξε το τελωνείο για να περάσουν οι Σέρβοι
ΕΛΛΑΔΑ

Προμαχώνας σύνορα ουρές: Άνοιξε το τελωνείο για να περάσουν οι Σέρβοι

Προμαχώνας σύνορα ουρές: Υστερα από συνεννόηση των Αρχών, άνοιξε το τελωνείο Προμαχώνα για τους Σέρβους οδηγούς που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο σημείο.

Προμαχώνας σύνορα ουρές: Προμαχώνας σύνορα ουρές: Ατελείωτες ουρές σχηματίστηκαν από το βράδυ στο τελωνείο στον Προμαχώνα με εκατοντάδες Σέρβους να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα πριν το κλείσιμό τους που ισχύει από τις 6 τα ξημερώματα και μέχρι τις 15 Ιουλίου λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα με τον Covid.  Λίγο πριν τις 7 το πρωί οι Σέρβοι οδηγοί με τα οχήματά τους μπλόκαραν την είσοδο του τελωενίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στους πολίτες άλλων χωρών που ήθελαν να εξυπηρετηθούν. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αποφασίστηκε πως τα σύνορα θα ανοίξουν για όσους επισκέπτες από τη Σερβία έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΡΤ οι Σέρβοι ταξιδιώτες που είναι στον Προμαχώνα θα είναι αναγκασμένοι να παρουσιάσουν τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα που έχουν συμπληρώσει, ενώ θα τους γίνουν και τα απαραίτητα τεστ. Η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία από τις 6  το πρωί έως τις 15 Ιουλίου, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, στη γειτονική χώρα. Στο διάστημα αυτό αναστέλλεται η διέλευση Σέρβων υπηκόων στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου, με μόνη εξαίρεση αν υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν.

Η αύξηση του των τουριστών από τις βαλκανικές χώρες είναι ήδη εμφανής σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και ειδικότερα στη Θάσο.

Η κατάσταση στη Σερβία

Πριν από λίγες ημέρες, όπως μετέδωσε και η ιστοσελίδα balkaninsight, το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο Αναφορών προέβη στην αποκάλυψη ότι οι αριθμοί των θυμάτων που ανακοινώνοντας από τις αρχές δεν ήταν οι αληθινοί. Συγκεκριμένα, το BIRN αποκάλυψε πως από τις 19 Μαρτίου ως και την 1η Ιουνίου, ο απολογισμός των νεκρών λόγω κορονοϊού στη χώρα ήταν 632 και όχι 244 όπως είχαν ανακοινωθεί. Παράλληλα, μία άλλη αναφορά κάνει λόγο για 300 κρούσματα ημερησίων στο διάστημα 17-20 Ιουνίου, πολλά περισσότερα από τα 97 κατά μέσο όρο που δίνονταν επισήμως.

Το BIRN ανέφερε ότι σε κλινικό κέντρο του Βελιγραδίου πέθαναν στην πραγματικότητα 94 άνθρωποι και όχι 39 όπως ανακοινώθηκε από το κράτος, όπως και σε πολλά ακόμη κλινικά κέντρα της χώρας. Τις αποκαλύψεις βέβαια έσπευσε να διαψεύσει ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, επικρίνοντας το BIRN και κάνοντας λόγο για μη αυθεντικά δεδομένα, κάτι που έκανε και το υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις