Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ένας χρόνος ΝΔ: Ικανοποιημένοι οι Έλληνες με τον Μητσοτάκη, σύμφωνα με τη Marc
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΔ

Ένας χρόνος ΝΔ: Ικανοποιημένοι οι Έλληνες με τον Μητσοτάκη, σύμφωνα με τη Marc

Ένας χρόνος ΝΔ: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 και συμπληρώνει ένα χρόνο διακυβέρνησης, δεν αποτελεί εξαίρεση και έχει ήδη κριθεί θετικά.

Ένας χρόνος ΝΔ: Θετικά αξιολογούν οι πολίτες τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε γκάλοπ της Marc για το «Πρώτο Θέμα», το 67,3% κρίνει θετικά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κλείνει έναν χρόνο μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου. Οι πολίτες αξιολογούν ιδιαιτέρως θετικά το κυβερνητικό έργο, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, οι οποίοι κερδίζουν σε όλους τους τομείς συγκριτικά με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το 60,3% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλύτερο πρωθυπουργό σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει 25,7%. Παράλληλα, θετική άποψη για την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει και το 43,9% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 18 μονάδων της ΝΔ

Η κυριαρχία της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε και σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής». Σε αυτή η ΝΔ προηγείται με σχεδόν 18 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37,7% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,3%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,2%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 2,9%, το ΜΕΡΑ25 με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%. Και σε αυτή την έρευνα, η πλειοψηφία των πολιτών κρίνουν θετικά το έργο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον έναν χρόνο διακυβέρνησής της.

Η κυβέρνηση που αντιμετώπισε τον ιό

Όταν η τελευταία αναφορά του Παρατηρητηρίου του Covid 19 για το δίμηνο Μαίου Ιουνίου, θέλει τον δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού στην Ελλάδα μόλις στο 0,2% ενώ η έξαρσή του καταγράφεται παγκόσμια επί μήνες, τότε είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση του από την κυβέρνηση ήταν επιτυχημένη. Αυτό άλλωστε καταγράφεται τόσο σε επίπεδο διεθνούς αναγνώρισης αλλά και σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας ότι κινήθηκε έγκαιρά από τα τέλη Φεβρουαρίου εξετάζοντας τα δεδομένα και προχώρησε άμεσα στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, επιτυγχάνοντας την ανάσχεση της πορείας μετάδοσης του Covid 19. Εικόνες όπως αυτές που καταγράφθηκαν στην γειτονική Ιταλία, την Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Σουηδία, κατέδειξαν ακόμη περισσότερο τον έγκαιρο χαρακτήρα των παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Τα δύο βασικά πρόσωπα που κυριάρχησαν ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής αντιμετώπισης της πανδημίας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο πρόσωπό του συμβολίστηκε η «αρχή» που χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του Covid 19 που ήταν η καταφυγή στους ειδικούς και η υιοθέτηση των προτάσεών τους. Το δεύτερο πρόσωπο ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς που ανέλαβε αναβαθμιζόμενος μάλιστα σε υπουργό, την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής απσοστασιοποίησης.

Στα θετικά της κυβέρνησης πρέπει να καταλογιστεί και το ξεπέρασμα εσωτερικών της αδυναμιών, κάτι που φάνηκε στο θέμα της εφαρμογής των μέτρων αποστασιοποίησης και στην λειτουργία των Ναών ακόμη και την περίοδο του Πάσχα, παρότι οι σχέσεις της Εκκλησίας με την Νέα Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα στενές. Φυσικά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, συνεπάγονται ένα σημαντικό οικονομικό κόστος. Οι διαστάσεις του μάλιστα δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να αποτιμηθούν. Η επερχόμενη οικονομική κρίση αποτελεί το επόμενο στοίχημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο όμως ακόμη δεν μπορεί να κριθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις