Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μικρή γοργόνα – Κοπεγχάγη: «Ρατσιστικό ψάρι»
ΚΟΣΜΟΣ

Μικρή γοργόνα – Κοπεγχάγη: «Ρατσιστικό ψάρι»

Μικρή γοργόνα – Κοπεγχάγη: Ρατσιστικό ψάρι» ήταν η φράση που έγραψαν άγνωστοι στη βάση του αγάλματος που κοσμεί το λιμάνι της πρωτεύουσαν της Δανίας.

Μικρή γοργόνα – Κοπεγχάγη: Το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας που στέκεται εδώ και 107 χρόνια στο βράχο απέναντι από το λιμάνι της Κοπεγχάγης στη Δανία έχει περίεργη ιστορία. Μετράει ήδη δύο αποκεφαλισμούς και γενικότερα έχει επανειλημμένως πέσει θύμα βανδαλισμού. Μεταξύ άλλων και για κάποιο περίεργο λόγο έχει βανδαλιστεί από διαδηλωτές κατά της φαλαινοθηρίας, αλλά και ακτιβιστές για την δημοκρατία. Και ενώ το άγαλμα είναι παγκοσμίως γνωστό και προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο, φαίνεται πως προσελκύει και τη βία.

Το μπρούτζινο άγαλμα τιμά το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1837 και αναφέρεται σε μια γοργόνα που είναι διατεθειμένη να παρατήσει τη ζωή της στη θάλασσα και την ταυτότητά της ως γοργόνα, για να αποκτήσει ανθρώπινη ψυχή.

 

Μικρή γοργόνα – Κοπεγχάγη: «Ρατσιστικό ψάρι»

Αυτή τη φορά οι περαστικοί είδαν γραμμένη στην βάση της Μικρής Γοργόνας τη «ρατσιστικό ψάρι». Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως βανδαλισμό και ξεκίνησε σχετική έρευνα. Η συγκεκριμένη φράση, ωστόσο, προκάλεσε γενικότερο προβληματισμό. Είναι γεγονός, βέβαια, πως εδώ και εβδομάδες και σε συνέχεια της δολοφονίας από αστυνομικό του Τζωρτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter επιτίθενται κατά αγαλμάτων που παριστούν ιστορικά πρόσωπα που θεωρείται ότι έπαιξαν κάποιον ρόλο στο αποικιακό

παρελθόν.

Τώρα ποιο ρόλο έχει παίξει η Μικρή Γοργόνα στην αποικιοκρατία είναι ένα θέμα προς συζήτηση. «Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας», δήλωσε η Ανε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Αντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Δείτε ακόμη

Τζόνσον: “Μην τα τινάξουμε τώρα στον αέρα, παιδιά” (vid)
Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από την έκρηξη στην Τουρκία (vid)
Κρούει νέο “καμπανάκι”ο ΠΟΥ – “Οι κυβερνήσεις να αφυπνιστούν”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις