alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κάρπαθος κορονοϊός: Σε καραντίνα ο οικισμός Σπόων, τι γίνεται με τα κρούσματα
ΕΛΛΑΔΑ

Κάρπαθος κορονοϊός: Σε καραντίνα ο οικισμός Σπόων, τι γίνεται με τα κρούσματα

Κάρπαθος κορονοϊός: Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για τουλάχιστον επιπλέον τρία κρούσματα που όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Κάρπαθος κορονοϊός: Με 300 τεστ που θα γίνουν στους κατοίκους των Σπόων Καρπάθου αλλά δειγματοληπτικά σε κατοίκους πέριξ του οικισμού, κατέφθασε χθες το απόγευμα στο νησί κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου άμεσα να γίνει εκτίμηση της κατάστασης, έπειτα από το θετικό δείγμα και της συζύγου του 74χρονου ομογενούς. Χθες, επιβεβαιώθηκαν άλλα δύο κρούσματα, τα οποία είχαν υποβληθεί σε τεστ. Πρόκειται για τον αδελφό και τη νύφη του ζευγαριού, που επίσης ήρθαν από το Τέξας. Σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής”, αναλόγως των ευρημάτων και με την ολοκλήρωση της ιχνηλάτησης, θα αποφασιστεί αν πέρα από την καραντίνα στην οποία έχει τεθεί ήδη ο οικισμός των Σπόων, θα τεθεί σε καραντίνα και ολόκληρο το νησί!

Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και με δεδομένο το γεγονός ότι το ζευγάρι των ομογενών από το Τέξας, πριν διαπιστωθεί ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήρθε σε επαφή με κατοίκους τόσο των Σπόων όσο και άλλων κοινοτήτων, και μάλιστα μετέβη και για εκκλησιασμό την περασμένη Κυριακή, αναφέρουν ότι ο εντοπισμός κι άλλων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά πιθανός. Κατά κάποιες άλλες πληροφορίες, γίνεται λόγος για τουλάχιστον επιπλέον τρία κρούσματα που όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Κάρπαθος κορονοϊός: Σύσκεψη

Αρχικά, με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί θα γίνουν περίπου 150 τεστ, τόσο στους κατοίκους των Σπόων όσο και σε κατοίκους πέριξ του οικισμού, κι αναλόγως της πορείας της ιχνηλάτησης θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω ελέγχους. Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο Δημαρχείο Καρπάθου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και των υγειονομικών αρχών, για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών στο νησί, προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρέμβαση του δημάρχου Καρπάθου κ. Ι. Νισύριου, έχουν ήδη καθοριστεί ποια καταλύματα θα λειτουργήσουν ως δωμάτια καραντίνας σε περίπτωση που εντοπιστούν ασυμπτωματικά κρούσματα τα οποία δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Κάρπαθος κορονοϊός: Τι δηλώνει το ζευγάρι

Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ζευγάρι ομογενών που μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο στην Κρήτη που διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό. Το ζεύγος είναι καλά στην υγεία του και παρακολουθείται από τους γιατρούς.

Το ζευγάρι των Ελληνοαμερικανών μίλησε στο protothema.gr μέσα από τον θάλαμο Covid-19 στο Βενιζέλειο

Παραδέχονται ότι επισκέφτηκαν το πανηγύρι στο χωριό Σπόα, τόπο καταγωγής τους, και ότι άναψαν ένα κερί στο εκκλησάκι Πέτρου και Παύλου, χωρίς ωστόσο -όπως ισχυρίζονται- να έρθουν σε επαφή με κανέναν, ούτε καν με τα στενά συγγενικά τους πρόσωπα. Ο 74χρονος Μιχάλης και η σύζυγός του Πηνελόπη ταξίδεψαν από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα και από εκεί στην Κάρπαθο, έχοντας ελληνικά διαβατήρια, γεγονός που επέτρεψε να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο 74χρονος, ευρισκόμενος στο πανηγύρι αισθάνθηκε δυσφορία και δέκατα με αποτέλεσμα να επισκεφτεί με δική του πρωτοβουλία το Κέντρο Υγείας Καρπάθου. Εκεί του έγινε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού το οποίο βγήκε αρνητικό, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση των γιατρών. Το Κέντρο Υγείας ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ που έδωσε οδηγία να διακομιστεί ο ασθενής με Super Puma στο Βενιζέλειο Νοσοκομείου Ηρακλείου. Όταν του έγινε το δεύτερο τεστ, το οποίο βγήκε θετικό, μεταφέρθηκε στην μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου όπου και νοσηλεύεται μαζί με την σύζυγο του ή όποια βρέθηκε επίσης θετική στον κορωνοϊό.

“Είμαστε καλά, μας φροντίζουν, δεν έχουμε κανένα παράπονο. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμη, είναι το πότε θα βγούμε από δω μέσα” αναφέρει στο protothema.gr το ζεύγος Λειβαδίτη. Στο ερώτημα αν επισκέφτηκαν το πανηγύρι στο χωριό Σπόα και ήρθαν σε επαφή με κόσμο, απάντησαν ότι το μόνο που έκαναν ότι να ανάψουν ένα κερί στο εκκλησάκι Πέτρου και Παύλου. “Δεν ήρθαμε σε επαφή ούτε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας” διευκρίνισε το ζευγάρι. “Ούτε καν χειραψίες δεν ανταλλάξαμε” κατέληξε. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του χωριού Σπόα κ. Βασίλης Πιπέρης ζήτησε από τους χωριανούς του “να δείξουμε υπευθυνότητα και να κρατάμε αποστάσεις μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση”:

Θερμή παράκληση:

Παρακαλώ τους χωριανούς μου, να μηδενίσουν τις μετακινήσεις τους εκτός του χωριού και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις τις επισκέψεις και τις μαζικές συναντήσεις εντός χωριού μέχρι νεοτέρας. Εάν κάποιος έχει κάποια ανάγκη να επικοινωνεί μαζί μου τηλεφωνικά και θα φροντίζω προσωπικά γιαυτό! Είναι χρέος μας να δείξουμε υπευθυνότητα και να κρατάμε αποστάσεις μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
Ευχαριστώ και ευελπιστώ στην κατανόηση σας.