Νέα μέτρα Μητσοτάκη 3/7: Πακέτο στήριξης ανακοινώνει ο πρωθυπουργός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα Μητσοτάκη 3/7: Πακέτο στήριξης ανακοινώνει ο πρωθυπουργός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νέα μέτρα Μητσοτάκη 3/7: Στην ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία απαντά αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εξήγγειλε μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

03.07.2020 | 11:40

Νέα μέτρα Μητσοτάκη 3/7: Μια σειρά από πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας ανακοινώνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά. «Βρεθήκαμε εδώ πέρα λόγω ενός πρωτοφανούς γεγονότος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως ο κορωνοϊός θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία. «Σήμερα, μετά από 19 χρόνια, εκκινούν επιτέλους τα έργα για τη νέα επένδυση, που θα δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας. Το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν ήταν αυτονόητο. Κι εμείς είχαμε υποτιμήσει τον βαθμό της πολυπλοκότητας, των προβλημάτων και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό που σήμερα ξεκίνησε και επίσημα τις εργασίες της.

Από το βήμα της Βουλής, το πρωθυπουργός τόνισε πως η ύφεση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν «σημαντικά μικρότερη από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης» και πως το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου η βιομηχανική παραγωγή όντως μειώθηκε αλλά λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η εθνική οικονομία τα πήγε λιγότερο άσχημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.  Χαρακτήρισε δε, «θεωρητική άσκηση» το να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης. «Η οικονομία είχε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι δραματικές το β’ και το γ’ τρίμηνο» ανέφερε.

Νέα μέτρα Μητσοτάκη 3/7: Αναλυτικά,

1. Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από το πρώτο εξάμηνο του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από το 30-70%.

2. Μηδενίζει η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις (το 50% του τζίρου το 3ο τρίμηνο του έτους).

3. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Η ερώτηση της Φώφης Γεννηματά

Στην ερώτησή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει πως η κρίση στην ελληνική οικονομία παίρνει πια επικίνδυνες διαστάσεις ενώ «οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί προβλέπουν ύφεση 16% για το Β’ Τρίμηνο του 2020 και 8% για το σύνολο της χρονιάς.

Σύμφωνα με την ίδια, «τα αποτελέσματα πλήττουν ήδη την κοινωνία. Κατά 259.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στην οικονομία το Α’ 5μηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει ότι η πανδημία «αναμφίβολα» επιβάρυνε την κατάσταση, «όμως ήδη η ανάπτυξη στη χώρα μας ήταν αναιμική και τα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού υπαρκτά».

Exit mobile version