alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ρομά ληστές: Εξαρθρώνεται σπείρα κακοποιών που δρούσε στα Βόρεια Προάστια
ΕΛΛΑΔΑ

Ρομά ληστές: Εξαρθρώνεται σπείρα κακοποιών που δρούσε στα Βόρεια Προάστια

Ρομά ληστές: Εξαρθρώνεται συμμορία Ρομά κακοποιών που εμφανίζονταν με δύο "πρόσωπα" που συστήνονταν σε ηλικιωμένους είτε ως τεχνικοί της ΔΕΗ είτε ως συντηρητές ασανσέρ.

Ρομά ληστές: Όταν δρούσαν στα Βόρεια Προάστια στόχος τους ήταν οι διαρρήξεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων, καθώς πίστευαν, κρίνοντας και από την εξωτερική εμφάνιση, ότι θα σηκώσουν ολόκληρους θησαυρούς.Όταν κατέβαιναν προς κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, οι στόχοι και ο τρόπος των κλοπών, άλλαζε. Εκεί έβαζαν τον μανδύα των… συντηρητών των ανελκυστήρων, έμπαιναν στα διαμερίσματα ηλικιωμένων, τους παγίδευαν και τους ξάφριζαν τα υπάρχοντα!

Ο λόγος για συμμορία που αποτελείτο από έξι Ρομά, εκ των οποίων συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, οι τέσσερις και αναζητούνται οι άλλοι δύο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της  εγκληματικής οργάνωσης, διέπρατταν ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Την επιχείρηση σύλληψης των τεσσάρων εμπλεκομένων, που έγινε στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, συνέδραμαν η Ο.Π.Κ.Ε και τα ΜΑΤ, για παν ενδεχόμενο, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής και του φόβου επιθέσεων από κάποιους παραβατικούς.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε σε πολλές περιοχές της Αθήνας

Προηγήθηκε έρευνα, αναφέρει η Αστυνομία, από την οποία προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και τα μέλη της, διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Νέα Ερυθραία, Πεύκη, Κηφισιά, Γλυφάδα, Δροσιά, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια, Νέα Σμύρνη, Ζωγράφου, Βύρωνα, Παγκράτι). Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, πρωινές και απογευματινές κυρίως ώρες, κινούμενοι με τα οχήματά τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων, κατασκόπευαν οικίες.

Αφού διαπίστωναν την απουσία ενοίκων, παραβίαζαν με διαρρηκτικά εργαλεία εισόδους, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα τιμαλφή. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που έρχονταν αντιμέτωποι με τους ενοίκους, δεν εγκατέλειπαν την προσπάθειά τους, αλλά με χρήση και απειλή σωματικής βίας τους ακινητοποιούσαν ώστε να διαφύγουν. Τους τελευταίους μήνες τα μέλη της οργάνωσης διαφοροποίησαν τον τρόπο δράσης τους και δρούσαν κυρίως με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Προσποιούνταν πως είναι υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ

Συγκεκριμένα, πρωινές και μεσημβρινές κυρίως ώρες, κινούμενοι με ενοικιαζόμενα οχήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προσέγγιζαν σημεία όπου πραγματοποιούνταν λαϊκές αγορές. Εκεί εντόπιζαν ηλικιωμένους, τους ακολουθούσαν στα σπίτια τους και προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, τους ηλεκτρολόγους ή συντηρητές ανελκυστήρων, τους έπειθαν να τους επιτρέψουν την είσοδο για να εξακριβώσουν υποτιθέμενη βλάβη.

Στη συνέχεια τους οδηγούσαν στο χώρο της κουζίνας, όπου απασχολούσαν τα θύματά τους και έτεροι συνεργοί ερευνούσαν τους χώρους αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή. Για τις συνομιλίες τους τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε ανύπαρκτα πρόσωπα, ενώ πραγματοποιούσαν τις συνομιλίες σε διαλέκτους, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί.

Έχουν ξανασυληφθεί

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός, πως τα μέλη της οργάνωσης ουδέποτε εξάσκησαν επάγγελμα για το βιοπορισμό τους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές. Συνολικά εξιχνιάστηκαν 26 περιπτώσεις ληστειών, διαρρήξεων-κλοπών και κλοπών, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, πειστήρια της εγκληματικής τους δράσης. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές και απάτες, οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Δείτε ακόμη

Νέο κύκλωμα “θανάτου” στον Κορυδαλλό – Πακιστανός ο εγκέφαλος
Αταλάντη: Συνελήφθη 31χρονος για την επίθεση με μαχαίρι στον περιπτερά
Μπλόκο σε 11 κιλά ηρωίνης στο λιμάνι του Πειραιά