Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

01

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΥΜΕΣΑ / Πομπέο για Αγία Σοφία: Τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία – Να παραμείνει μουσείο
ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Πομπέο για Αγία Σοφία: Τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία – Να παραμείνει μουσείο

Πομπέο για Αγία Σοφία: Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πομπέο για Αγία Σοφία: Παρέμβαση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας για το θέμα.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους», αναφέρει στη δήλωσή του ο Μάικ Πομπέο.

Στην Κύπρο ο Μάικ Πομπέο στις αρχές Ιανουαρίου | Κόσμος | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πομπέο για Αγία Σοφία: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, έκανε ειδική αναφορά για το θέμα της Αγίας Σοφίας, με ανάρτησή του στο twitter. «Η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της», έγραψε χαρακτηριστικά στο tweet του ο κ. Μπράουνμπανκ.

Η Αγία Σοφία ανήκει  από το 1985 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, προτού ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να διατηρηθεί ο ...

Δείτε ακόμη

Μ. Βαρβιτσιώτης: Καμία νομιμοποίηση των προκλητικών διεκδικήσεων της Τουρκίας
Συνάντηση Μητσοτάκη – Νεοφύτου: Ελλάδα και Κύπρος  στις προτιμήσεις των διεθνών επισκεπτών
“Η Τουρκία έχει ευθύνες για αυτό που γίνεται στη Λιβύη” αναφέρει ο Δένδιας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις