Κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις: «Στο ψυγείο» ο ανασχηματισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις: «Στο ψυγείο» ο ανασχηματισμός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις: Η κυβέρνηση αναμένεται να επιδοθεί το επόμενο δίμηνο σε ένα μπαράζ νομοσχεδίων με γνώμονα τις αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

01.07.2020 | 14:01

Κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις: Μπορεί η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων ασφάλειας και υγιεινής να αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης τις επόμενες δύο εβδομάδες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έχουν λησμονήσει το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει εξαγγελθεί προ πανδημίας. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να επιδοθεί το επόμενο δίμηνο σε ένα μπαράζ νομοσχεδίων, που θα κατατεθούν στην Βουλή με γνώμονα τις αλλαγές σε βασικές δομές της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Αρχή γίνεται με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, με την κυβερνητική πλειοψηφία να επιθυμεί να «μπει μια τάξη» στο παράλογο φαινόμενο 30-40 ανθρώπων να συγκεντρώνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και να κλείνουν δρόμοι, εμποδίζοντας έτσι τους υπόλοιπους εργαζόμενους να πάνε στην εργασία τους.

Όπως διατείνονται κυβερνητικές πηγές, με το νομοσχέδιο αυτό δεν απαγορεύεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ωστόσο θα πρέπει παράλληλα να προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια και να μην διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής. Στις συγκεντρώσεις εφεξής θα ορίζεται «διοργανωτής», που θα είναι υποχρεωμένος να δηλώνει στην ΕΛΑΣ τον τόπο και τον χρόνο της συγκέντρωσης ή της πορείας.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις: Ενιαίο μητρώο ΜΚΟ

Επόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι η ένταξη όλων των ΜΚΟ σε ένα ενιαίο μητρώο, αφού η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εθνικό μητρώο ΜΚΟ. Οι ΜΚΟ που θα ενταχθούν σε αυτό το μητρώο θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα αφορά στο σύνολό τους είτε δηλαδή ασχολούνται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είτε με οποιονδήποτε άλλο τομέα, γεγονός που θα καθορίζει και τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Πτωχευτικός κώδικας, εταιρική διακυβέρνηση και παράνομο εμπόριο

Επόμενα δύο νομοσχέδια που έρχονται στην Βουλή είναι αυτό του νέου πτωχευτικού κώδικα, που θα παρέχει την δυνατότητα στον δανειολήπτη να περισώσει την επιχείρησή του μέσω απαλλαγής χρεών αλλά και εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και αυτό της εταιρικής διακυβέρνησης, που θα καθορίζει επακριβώς τόσο τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και την πιο ενεργή συμμετοχή των μετόχων στην διαχείριση μιας εταιρείας. Ακολουθεί ένα νομοσχέδιο από το υπουργείο Ανάπτυξης που προβλέπει την πάταξη του παράνομου εμπορίου και των εσόδων που προέρχονται από αυτό μέσω της σύστασης μιας μονάδας ελέγχου της Αγοράς.

Ηλεκτροκίνηση

Σε πρώτο πλάνο και το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για την ηλεκτροκίνηση που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει σημαντικές επιδοτήσεις, αλλά και φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Παράλληλα όπως παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης στην τελική ευθεία βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κτισμάτων εκτός σχεδίου των αυθαιρέτων, των συντελεστών δόμησης αλλά και των πολεοδομικών σχεδίων όλων των δήμων της χώρας.

Οι άλλοι τομείς

Σειρά παίρνει το υπουργείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με νομοσχέδιο, που θα απλουστεύει τις παραγωγές ταινιών ντοκιμαντέρ και διαφημιστικών σποτ είτε ξένων, είτε ελληνικών εταιρειών παραγωγής με τάχιστη αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων κάθε εταιρείας. Ακολουθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που προβλέπει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την περάτωση έργων στα νησιά, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα από το υπουργείο Εξωτερικών που θα συγκεντρώσει δεκάδες τμήματα και διευθύνσεις που προκαλούν δυσλειτουργίες στο εν λόγω υπουργείο. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης και το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει ως στόχο την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

«Στο ψυγείο» ο ανασχηματισμός

Τα νομοσχέδια είναι πολλά και, όπως είπε στους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σύνολό τους δημιουργούν την εικόνα ενός ευέλικτου κράτους που διορθώνει αρκετά από τα λάθη του παρελθόντος. Γι’ αυτό και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να είναι έτοιμοι εντός των προγραμματισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτυγχάνει την επαναλειτουργία όλων των τομέων της κεντρικής κυβέρνησης μετά την κρίση της πανδημίας και αφήνει πίσω του όλη την σεναριολογία για άμεσο ανασχηματισμό ή εκλογικό σχεδιασμό. Όπως δηλώνουν μάλιστα στο alphafreepress.gr συνομιλητές του πρωθυπουργού, οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι στόχοι που έχει θέσει για την οικονομία, τον τουρισμό, το λειτουργικό κράτος και την καθημερινότητα του πολίτη και έπονται όλα τα υπόλοιπα.

Δείτε ακόμη

Αγνώριστη, με μαγκούρα και φούξια αθλητικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Εκτάκτως στη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας – Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής
Σφοδρές αντιδράσεις από δήλωση Ροζάκη για “απομονωμένο” Καστελόριζο
Exit mobile version