Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

20

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Εξανθήματα από τη ζέστη: Πώς να τα αντιμετωπίσετε
PLUS

Εξανθήματα από τη ζέστη: Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα από τη ζέστη: Η δουλειά του δέρματος είναι να προστατεύει το εσωτερικό του από το περιβάλλον, λειτουργεί ως προληπτικό φράγμα κατά των εισβολέων που προκαλούν μόλυνση.

Εξανθήματα από τη ζέστη: Η δουλειά του δέρματος είναι να προστατεύει το εσωτερικό του σώματος από το περιβάλλον. Λειτουργεί ως προληπτικό φράγμα κατά των εισβολέων που προκαλούν μόλυνση και προστατεύει από χημικές ουσίες ή υπεριώδη ακτινοβολία που εισβάλλει και καταστρέφει το σώμα. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον έλεγχο θερμοκρασίας του σώματος. Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα ρίχνει τη θερμοκρασία του όταν χρειάζεται είναι μέσω της εφίδρωσης. Η επακόλουθη εξάτμιση του ιδρώτα κρυώνει την επιδερμίδα. Ο ιδρώτας παράγεται σε αντίστοιχους αδένες που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα (εκτός από μερικά μικρά σημεία όπως τα νύχια και το κανάλι του αυτιού).

Οι αδένες ιδρώτα βρίσκονται στο χόριο (στο βαθύ στρώμα του δέρματος) και ρυθμίζονται από τα κέντρα ελέγχου θερμοκρασίας στον εγκέφαλο. Ο ιδρώτας από τον αδένα φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος μέσα από έναν αγωγό. Ένα θερμικό εξάνθημα συμβαίνει όταν οι αγωγοί ιδρώτα φράζουν και ο ιδρώτας δεν μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος. Αντ’ αυτού, παγιδεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος προκαλώντας ήπια φλεγμονή ή εξάνθημα.

Εξανθήματα από τη ζέστη: Πώς μοιάζει ένα εξάνθημα από ζέστη και ιδρώτα και τι να κάνετε

Τα συνηθισμένα συμπτώματα ενός τέτοιου εξανθήματος είναι μικροσκοπικά κόκκινα “σπυράκια” στο δέρμα και φαγούρα. Αυτά οφείλονται στην φλεγμονή των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος (την επιδερμίδα) ενώ υπάρχει και μια αίσθηση που είναι παρόμοια με την εκείνη του ήπιου ηλιακού εγκαύματος. Τα συμπτώματα του εξανθήματος είναι τα ίδια σε βρέφη και ενήλικες. Η αντιμετώπιση για θερμικό εξάνθημα περιλαμβάνει οικιακές θεραπείες όπως αλοιφές και σπρέι χωρίς ιατρική συνταγή. Η ιατρική θεραπεία για εξάνθημα μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά εάν μολυνθούν οι αδένες του ιδρώτα.

Εξανθήματα από τη ζέστη: Οικιακές θεραπείες και ιατρικές θεραπείες

Το θερμικό εξάνθημα υποχωρεί συχνά μόνο του όταν το δέρμα κρυώσει. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, μία λοσιόν με καλαμίνη (calamine) μπορεί να σας βοηθήσει. Μερικοί γιατροί προτείνουν επίσης αλοιφές ή σπρέι υδροκορτιζόνης χωρίς ιατρική συνταγή. Τα θερμικά εξανθήματα υποχωρούν από μόνο του όταν το δέρμα κρυώσει, αλλά περιστασιακά, οι ιδρωτοποιοί αδένες μπορεί να μολυνθούν. Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα που δεν υποχωρεί. Φλύκταινες μπορεί να σχηματιστούν στο σημείο του εξανθήματος. Αυτή η μόλυνση συμβαίνει επειδή στον φραγμένο αδένα του ιδρώτα έχουν εισβάλλει βακτήρια. Ενδέχεται να απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία. Το χρόνιο και επαναλαμβανόμενο θερμικό εξάνθημα μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από επαγγελματία δερματολόγο.

Δείτε ακόμη

Έξυπνες χρήσεις της αμμωνίας στην καθαριότητα που δεν γνωρίζετε
Ποτέ καμια γυναίκα δεν ενθουσιάστηκε όταν έλαβε μια ανεπιθύμητη dick pic
Γιατί πρέπει να φοράμε ποιοτικά γυαλιά ηλίου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις